V kine Atlon sú dekorácie typu Art Déco

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Kostol a kláštor Milosrdných bratov boli počas viac ako dvoch storočí dominantou priestoru, z ktorého sa vyvinulo dnešné Námestie SNP.

Priestranstvo pred východným úsekom mestských hradieb sa od 16. storočia z bezpečnostných dôvodov nesmelo zastavovať stálymi objektmi. Keď sa Milosrdní bratia, pozvaní ostrihomským arcibiskupom Jurajom Szelepchényim, po roku 1669 prisťahovali do mesta, získali pozemky bývalých záhrad a meštianskych hospodárstiev medzi vtedajším Schöndorfským a Špitálskym predmestím. Po skromných začiatkoch a po požiari, ktorý pôvodné stavby roku 1683 zničil, sa rád rozhodol postaviť si reprezentačné sídlo.

Stavba bola dokončená až v roku 1728. V strede areálu postavili jednoloďový kostol, po jeho obidvoch stranách symetricky budovy okolo dvoch nádvorí štvorcového pôdorysu. V pravej (južnej) budove bol kláštor s nemocnicou, v severnej sa sústreďovali hospodárske aktivity kláštora. Obe krídla boli zakončené zdôraznenými vyššími rizalitmi, z ktorých pravý obsahoval lekáreň, ľavým prechádzal podjazd do hospodárskeho dvora.

Štíty obidvoch boli ozdobené omietkovými volútami, v strede každého bol výklenok so sochou svätca. V severnom výklenku sa zachovala socha zakladateľa rádu - svätého Jána z Boha. Aj fasáda kostola pod dvojposchodovou zvonicou s typickou barokovou strechou bola doplnená sochami. Fasádu kostola a oboch krídiel kláštora s výnimkou rizalitov v roku 1884 mierne pozmenili.

V dvadsiatych rokoch vstavali do severného nádvoria budovu kina Atlon s predajňou na prízemí. Interiéry kina, predsália, schodišťa a ďalších priestorov vtedy dostali typickú štukovú dekoráciu, ktorá je dnes vo svojej jednote ojedinelým dokladom dekorácie typu Art Déco v Bratislave. V tridsiatych rokoch nahradili sochy vtedy už nepopulárnych svätcov na niektorých oltároch kostola za iné, ale celkový barokový dojem ostal zachovaný. Po roku 1950 Milosrdných bratov z areálu vyhnali a časť originálneho zariadenia objektu sa zničila. Výnimočne ostal zachovaný zaujímavý rozmerný vyrezávaný stôl z refektáru. Nedávna príkladná obnova južného objektu vrátila tejto časti komplexu pôvodné významné postavenie.

Škoda, že severná časť, znehodnotená nevhodnými vstupmi a výkladmi do predajní, je zakrytá prístreškom a nevhodnými rozrastenými stromami, ktoré by bolo treba čo najviac orezať. Oprava severného traktu by areálu vrátila jednotu pôvodného architektonického zámeru.

Štefan Holčík
FOTO - Oto Limpus

Páčil sa vám článok?