Výročie: Pred 51 rokmi vtrhli do Československa okupačné vojská Varšavskej zmluvy

21.8.2019
0
August 1968 v Bratislave

Zdroj: ÚPN/Jozef Michaláč

Páčil sa vám článok?

Dnes si pripomíname smutné výročie. Presne pred 51 rokmi, teda 21. augusta 1968 vtrhli do vtedajšieho Československa, a teda aj do Bratislavy okupnati pod vedením Sovietskeho zväzu, aby zmarili náznaky demokarcie, ktoré sa u nás začali vtedy objavovať. Pozrite si aj zaujímavé video, ako vyzerali okupované miesta metropoly Slovenska vtedy a ako vyzerajú v 21. storočí.

Inváziou vojsk Varšavskej zmluvy vyvrcholili pokusy o potlačenie snáh o demokratizáciu socializmu v Československu, ktoré boli známe ako Pražská jar.

"Vpád armád socialistického tábora vyvolal silný odpor obyvateľstva - ľudia demonštrovali, strhávali orientačné tabule, vylepovali plagáty, oslovovali vojakov. Na protestné akcie reagovali vojaci na niekoľkých miestach streľbou, niektorých civilistov usmrtili tanky či zahynuli pri dopravných nehodách. Podľa najnovších výskumov zahynulo v dôsledku okupácie v Československu najmenej 108 ľudí, z toho 37 na Slovensku, ďalšie stovky boli ťažko ranených," uvádza Ustav pamäti národa na sociálnej sieti.

Obete boli i v Bratislave. Azda najznámejšou je iba 15-ročná Danka Košanová.  Guľka ju zasiahla popoludní 21. augusta 1968 na schodoch Univerzity Komenského, teda presne na mieste, kde sa dnes slávnostne fotografujú rodiny promujúcich študentov. Zasiahli ju do oblasti bedier, po prevoze do nemocnice zomrela. Pochovaná je na Martinskom cintoríne.  

Danka sa stala symbolom nevinných obetí zločinov, ktoré na našom území spáchali okupačné armády. Krátko po jej smrti v roku 1968 pribudla na Šafárikovom námestí pamätná tabuľa, pripomínajúca zločin sovietskej armády. Normalizačný režim však tabuľu odstránil, na jej návrat sme si museli počkať do roku 1990.

Vytesávanie nápisu pripomínajúceho zabitie pätnásťročnej Danky Košanovej:

Zdroj: ÚPN/Jozef Michaláč

Okrem Danky Košanovej zastrelili vtedy na Šafárikovom námestí aj Stanislava Siváka (odrazená guľka) a lodného kapitána Jána Holíka, ktorého guľka zasiahla priamo do hlavy. 

Okupačný tank na Štúrovej ulici:

Zdroj: ÚPN

Pietna spomienka sa tieto udalosti sa pred Univerzitou Komenského konala i dnes (zorganizovala ju Konfederácia politických väzňov Slovenska, okrem iných sa jej zúčastnila aj starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichotvá či premiér Peter Pellegrini). „Toto výročie je pripomienkou nášho hrdinstva, ale aj zlyhania. Hrdinstva štátu, ktorý do veľkej miery uveril v silu postaviť sa vopred stanovenému geopolitickému rozdeleniu a vybudovať budúcnosť podľa svojich vlastných predstáv,“ povedal pri UK premiér Peter Pellegrini. Pellegrini. 

Zdroj: FB Peter Pellegrini

Poukázal aj na to, že udalosti v roku 1968 ukázali množstvo zlyhaní vtedajších vládnych predstaviteľov. "Svojím pragmatickým cynizmom neváhali poskytnúť vpádu vojsk do Československa zdanlivú legitimitu," povedal premiér. Podľa Pellegriniho zlyhali aj ľudia, ktorí využili politické zmeny vo svoj prospech a zabudli tak "na sen o lepšej spoločnosti".

Ruskí vojaci v Bratislave v auguste 1968:

Zdroj: ÚPN

Video z FB Bratislava a jej premeny (Okupované miesta v roku 1968 a v roku 1918):

Vojská Varšavskej zmluvy začali s inváziou územia Československa v noci z 20. na 21. augusta 1968. Okrem vojakov Sovietskeho zväzu boli súčasťou tzv. operácie Dunaj aj jednotky z Maďarska, Bulharska, Poľska a NDR. V dôsledku okupácie Československa zahynulo viac ako 100 ľudí a stovky obyvateľov boli zranené.

Táto invázia bola najväčšou ozbrojenou akciou v Európe od konca druhej svetovej vojny. Okupácia Československa mala zastaviť, a aj zastavila demokratizačný proces v ČSSR označovaný ako Pražská jar.

Prezidentka Zuzana Čaputová si obete invázie uctila ešte pred odchodom na zahraničnú cestu do Nemecka:

Zdroj: FB Zuzana Čaputová

(ms, tasr)

Páčil sa vám článok?