Evanjelický kostol staval katolík

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Nemeckí evanjelici augsburského vyznania museli v roku 1672 opustiť svoju modlitebňu vedľa Starej radnice. Od roku 1682 používali evanjelici všetkých troch národností spoločne ako modlitebňu provizórnu stavbu na rohu Panenskej a dnešnej Lýcejnej ulice.

Tá však už po 90. rokoch nevyhovovala, objavili sa trhliny, drevené časti boli uvoľnené a prehnité. Komisia znalcov navrhla objekt zbúrať. Vzápätí dostali nemeckí veriaci od Márie Terézie povolenie postaviť si nový kostol. Ten postavili na priľahlom pozemku medzi domami, takže nebol z ulice priamo prístupný.

Projekt vypracoval a na stavbu dozeral staviteľ Matúš (Matthäus) Walch, pôvodom zo Svätého Jura. Bol katolík, ale jeho dovtedy realizované stavby v meste presvedčili objednávateľa - cirkevný zbor - aby nový kostol objednali u neho. Nový kostol začali používať v roku 1777. Obraz na oltár poslal z Nemecka maliar Adam Friedrich Oeser, ktorý sa narodil v roku 1717 v Prešporku na Michalskej ulici a neskôr pôsobil ako profesor na Akadémii v Lipsku. Kostol slúžil až do roku 1945 veriacim nemeckej národnosti. Po odsune Nemcov ho prevzal slovenský cirkevný zbor, ktorý v ňom v 80. rokoch uskutočnil niekoľko úprav, ktoré ťažko možno označiť za rešpektovanie zásad pamiatkovej starostlivosti.

V 19. storočí zbúrali domy, ktoré oddeľovali kostol od Panenskej ulice. Pred kostolom vznikol park, dnes osadený nevhodnými drevinami, ktoré potláčajú monumentalitu fasády Walchovej stavby.

Štefan Holčík

FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?