Obchod Manderlovcov praskal vo švíkoch

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Múzeum kultúry karpatských Nemcov minulý rok vydalo v nemeckom jazyku knihu Fritza Manderlu Autobiographie. Chronik der Pressburger Fleischwarenfabrikanten - Familie Manderla, (Životopis Fritza Manderlu, s podtitulom Kronika bratislavskej rodiny výrobcov mäsových výrobkov Manderlovcov).

Publikáciu verejnosti predstavili v októbri 1998 v Slovenskom inštitúte vo Viedni a pre bratislavské publikum jej prezentáciu pripravilo Rakúske kultúrne centrum v marci 1999 k 80. narodeninám autora. Z hľadiska historiografie ide o osobitný, až v súčasnosti vlastne akceptovaný, komplementárny typ historického prameňa. Vybrané kapitoly z knihy so súhlasom autora preložila Marianna Oravcová.

Stánkový predaj

Vďaka prvotriednemu tovaru, ktorý môj otec vyrábal vo fabrike na údeniny, darilo sa drobnému predaju stále lepšie a náš obchod na Laurinskej ulici praskal vo švíkoch. Keď sa uvoľnili priestory v susedstve, myslím, že tam bol obchod s farbami, rozhodli sa moji rodičia predajňu zväčšiť.

Prestavba prebiehala pomerne zložito, lebo nechceli, aby sa kvôli nej prerušil predaj. Otec to zabezpečil tak, že dal naproti na Námestí republiky postaviť veľký stánok. Moja mama v ňom, rovnako ako v obchode na Laurinskej, sedela v pokladni a popri tom viedla predaj. O nás deti (traja súrodenci: Rudolf, Fritz a Gucki, pozn. M.O.) sa starala Ilonka kisaszony, ktorá nemecky nevedela ani slova. Malo to však tú výhodu, že sme sa mimochodom naučili maďarsky.

Rodičov sme vídavali len málo. A preto, aby sa kontakt celkom nestratil, každý deň sme spolu s Ilonkou čakali matku po záverečnej pred obchodom. Bolo chladno, matka sedela uzimená v pokladni so stuhnutými prstami v rukaviciach, na ktorých boli odstrihnuté špičky prstov, aby mohla lepšie narábať s peniazmi. Iste to nebolo pre ňu ľahké, ale bola pevne odhodlaná vydržať.

Veľké tabule a inzeráty potom oznamovali otvorenie rekonštruovanej a rozšírenej predajne. Vďaka prestavbe predajne rástol podstatne aj obrat. K tomu prispelo aj to, že môj otec vyrábal viaceré výrobky, s ktorými sa zoznámil v Čechách, Bavorsku a v Maďarsku. Našimi stálymi zákazníkmi boli najmä prisťahovalci z Čiech. Okrem tradičných výrobkov sme mali aj Mellini párky (bol to druh párkov medzi frankfurtskými a debrecínskymi, ale boli tenšie a dlhšie), ktorých receptúru vytvoril môj prastrýko pri príležitosti účinkovania známeho kúzelníka Melliniho v Bratislave a novú salámu Manderla, ktorá bola mimoriadne obľúbená.

Fritz Manderla
(Pokračovanie nabudúce)

Páčil sa vám článok?