Hľadajú sa dosiaľ neznáme fotografie Horského parku - nemáte doma nejakú?

22.6.2017

Zdroj: Nadácia Horský park

Páčil sa vám článok?

Poznáte túto snímku? Asi nie. Ide o vzácnu fotografiu známej bratislavskej Horárne Horský park z roku 1904. Okrem nej sú nám známe ešte pohľadnice troch reštaurácií na Búdkovej ceste nazývaných Púčkove domy (Batzenhäusel, Bimbóházak), kam sa chodievali kedysi občerstviť a odpočinúť návštevníci parku.

Park v dobe svojho vzniku (1868 – 1870) bol umeleckým dielom, ktoré bratislavská verejnosť pozná zo sporadických slovných popisov a fragmentov, ktoré dnes môže objaviť jedine veľmi pozorný návštevník súčasného Horského parku.Členovia Nadácie Horský park a OZ Bratislavské rožky by radi podrobnejšie spoznali stav a vývoj parku v minulosti. „Azda je na to posledná možnosť v tomto čase a v týchto mesiacoch. Preto sa obraciame na starých Prešpurákov, ich potomkov a príbuzných s touto verejnou výzvou: Pozrite sa láskavo do svojich rodinných albumov, pozostalostí po svojich rodičoch i prarodičoch, do zabudnutých kufrov na povalách starorodičovských domov. Pokúste sa nájsť staré pohľadnice, alebo rodinné fotografie zhotovené v Horskom parku. Radi by sme z nich urobili (s Vaším súhlasom) výstavu a radi by sme ich použili pri Štúdii o Horskom parku, ktorú práve spracúvame. Mala by byť podkladom pre citlivú generálnu obnovu parku."

Projekt podporilo aj občianske združenie PamMap a Filozofická fakulta Univerzity Komenského. Bratislavčania, ktorí na tento účel poskytnú originály starodávnych fotografií a nemusia báť ich poškodenia. „Naskenujeme ich a potom obratom vrátime majiteľom spolu so skenmi.  Pre účely výstavy, zverejnenia na webstránkach a na facebooku, ako aj výslednej štúdie by sa použili iba skeny," napísal do redakcie Bratislavských novín Kamil Procházka. Fotografie treba poslať na adresu: Nadácia Horský park, Majakovského 13, 81104 Bratislava alebo doručiť osobne do kancelárie na Lesnej č.1 v objekte horárne. Prípadne, ak ich už máte naskenované, tak mailom na adresu: horaren@horaren.sk

(ars, foto: archív Nadácie Horský park)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie