BSK chce zachrániť továrenskú budovu na Patrónke - bude z nej múzeum?

11.5.2017
0
Bsk chce zachrániť továrenskú budovu na patrónke - bude z nej múzeum? - Patronka1
Páčil sa vám článok?

Na bratislavskej Patrónke sa dodnes nachádzajú pôvodné továrenské stavby Rothovej továrne na patróny, ktorá vo svojich najlepších časoch zamestnávala niekoľko tisíc ľudí. Tento areál aj s budovami je majetkom Bratislavského samosprávneho kraja a súčasťou DSS Rosa. Kraj pripravuje kroky na jej záchranu. Zapojiť sa bude môcť široká verejnosť a aj privátny sektor.

„Na tomto mieste sa pokúsime vybudovať ekosystém, ktorý bude pripomínať aj históriu lokality. Ukázali sme čo všetko tu máme, čo vieme vďaka výskumom v archíve  pomenovať, vydokladovať, že má historickú hodnotu. V júni urobíme deň otvorených dverí, aby sa s areálom oboznámila aj široká verejnosť. Pozveme sem všetky komunity, ktoré nás oslovovali v súvislosti nielen s Patrónkou, ale aj s inými budovami v rámci Bratislavského kraja. Takisto komunity, ktoré fungujú u nás v dotačnom mechanizme, ktoré nám často píšu a žiadajú nás o nejaký priestor, podporu, kde by chceli vytvoriť zázemie. Tá naša základná predstava je, aby to bola pamäťová stopa, čiže niečo na spôsobom múzea, ale ak donesiete lepšie idey, tak budeme veľmi radi, ak nám pomôžete vybudovať ekosystém, ktorý by sme tu na Patrónke ako župa mohli mať, “vyjadril sa predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo. „Patrónku chceme zachrániť ale bez spolupráce a partnerstva s občianskym a privátnom sektorom to nevieme zatiaľ urobiť“, dodal Pavol Frešo

Budovy Rothovej továrne na patróny, ľudovo nazývané „Patrónka“, sú súčasťou areálu DSS Rosa, ktorý je v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja. Rovnako je majetkom župy aj celý areál. Vďaka výskumu sa župe podarilo zistiť, že minimálne 5 pôvodných budov z konca 19. storočia na Patrónke ešte stojí. Tieto však nemajú len architektonickú, ale aj historickú budovu. Okrem toho sa nachádzajú v areály, ktorého časť využíval Slovenský štát počas 2. sv. vojny na sústreďovanie a deportácie židovských občanov.

Tento areál je dnes v srdci lokality, ktorá zažíva stavebný boom preto sa župa rozhodla tieto majetky nepredávať, ale práve naopak, zachrániť a vdýchnuť priestoru nový život. V júni bude priestor voľne prístupný verejnosti, ale i neziskovým organizáciám, historikom, súkromnému sektoru, aby si prišli priestory pozrieť a následne aby predložili svoje návrhy ako si predstavujú budúcnosť tejto lokality.

(ts, ars, foto: bsk) 

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie