1998: Zmluva o metre bola pred podpisom

14.10.2016
0
1998: zmluva o metre bola pred podpisom - BN_199804
Páčil sa vám článok?

Začiatok októbra 1998 bol príjemný pre hokejistov, na Harmincovej sa pripravovalo otvorenie nového zimného štadióna. V centre sa zase finišovalo s rekonštrukciou Starej tržnice a opravoval sa aj hotel Carlton. O stavbárskom boome v hlavnom meste svedčila výstavba nového obchodného domu na Obchodnej ulici, pri Brestovke sa zase plánovali podzemné garáže. Koncom 90. rokov vrcholili údajné mafiánske boje o ovládnutie mesta, tentoraz sa strieľalo na Pribišovej ulici a na ulici zostali dvaja mŕtvi...

V Bratislave zvíťazili demokrati

V septembrových parlamentných voľbách zvíťazila v Bratislave SDK, ktorá získala 46,86 percenta hlasov. Druhé bolo HZDS (19,04 %), tretia SDĽ (15,62 %). Z pohľadu okresov získala SDK najviac hlasov v Bratislave I (Staré Mesto), kde ju volilo 53,9 % voličov.

Na Pribišovej zabili brata mŕtveho bossa

Výstrely z automatických zbraní usmrtili na Pribišovej ulici pred vchodom do domu číslo 41 dvoch mužov – 31-ročného Róberta D. z Bratislavy a 32-ročného Mariána F zo Žiaru nad Hronom. Podľa informácií z policajných zdrojov na auto strieľali dvaja maskovaní páchatelia zo zbraní kalibru 9 mm. Po skutku ušli na aute tmavej farby. Polícia na mieste činu zaistila 30 kusov nábojníc a dva projektily, pištoľ značky Glob 19 kalibru 9 mm a pištoľ ČZ 85 kalibru 9 mm. Asi hodinu po streľbe v lesnom poraste v katastri obce Jabloňové, okres Malacky, hasili požiarnici horiace osobné auto, policajti skúmajú, či išlo o to isté vozidlo, na ktorom ušli páchatelia dvojnásobnej vraždy. Nebohý Róbert D. bol bratom údajného bossa bratislavského podsvetia Eduarda D., ktorého 9. mája tohto roku v areáli Zlatých pieskov usmrtila mohutná explózia na diaľku odpálenej nálože.

Zmluvu o metre nepodpísali

V piatok 25. septembra sa v Primaciálnom paláci všetko pripravovalo na podpis zmluvy medzi spoločnosťou Metro a konzorciom firiem Matra Transport International – Campenon Bernard SGE Siemens. Záverečný akt niekoľkomesačného snaženia sa však nakoniec neuskutočnil. Predseda predstavenstva Metro P. Vlček to zdôvodnil tým, že sa zatiaľ nepodarilo spresniť text zmluvy. Ako povedal, na podstatných záležitostiach sa partneri dohodli, ostáva doriešiť len detaily, ktoré by v budúcnosti mohli spôsobovať problémy. Primátor Peter Kresánek sa od spôsobu, akým sa nepodpísanie zmluvy uskutočnilo, verejne dištancoval.

Na Obchodnej stavajú nový obchodný dom

V dolnej časti Obchodnej ulice oproti City centru sa objavila veľká prázdna plocha. Na mieste, kde stáli štyri objekty, v ktorých bola kedysi predajňa mäsa, pizzeria, obuv a športové potreby, je dnes oplotený vybagrovaný priestor. Rekonštrukcia pôvodných objektov v ich zdevastovanom stave by nemala význam, navyše domy nie sú pamiatkovo významné. Obchodný dom bude prístupný aj z Vysokej ulice.

Obyvateľov ruší nočný odvoz smetí

O skúsenosti s odvozom domového odpadu napísala čitateľka zo Štefánikovej ulice. V dome je vstupný vestibul, ktorý vedie na dvor, kde sú dva veľké kontajnery, ktoré pracovníci OLO začali od leta vynášať o pol štvrtej ráno. Vývoz smetí počas nočného pokoja je ohlušujúci, pracovníci OLO vyhlásili, že obyvatelia si majú dať vybetónovať vestibul. O vyjadrenie sme požiadali zástupcu spoločnosti, ktorý povedal, že v Starom Meste sa s odvozom začína už o jednej ráno. Na Štefánikovu chodia tak skoro preto, lebo neskôr je tu už silná premávka, čo sťažuje ich prácu. Kontajnery nechávajú vo vestibule, aby sa vyhli buchotaniu prázdnych nádob. Situáciu sa pokúsia vyriešiť neskorším odvozom.

Bratislavské noviny, 8. októbra 1998 (krátené)

Páčil sa vám článok?