Vodácky klub Dunajčík má 90 rokov (1.)

26.9.2014
0
Páčil sa vám článok?

V Petržalke medzi Starým mostom a Mostom Apollo sú vodácke lodenice. Posledná z nich, najbližšia k bývalému kúpalisku Lido, je nenápadná drevená budova s označením Vodácky klub Dunajčík. Málokto vie, že je to lodenica najstaršieho slovenského vodáckeho klubu, ktorý nepretržite funguje od založenia v roku 1924.

V auguste oslávil Dunajčík 90. výročie vzniku. Založilo ho niekoľko chlapcov - skautov, ktorí túžili plaviť sa na člnoch po Dunaji a rozhodli sa vytvoriť oddiel vodných skautov. Aj vďaka tomu, že mali rovnako nadšených a šikovných vodcov, sa im za krátky čas podarilo naučiť sa jazdiť na vode, získať plavidlá, postaviť si lodenicu a vytvoriť stmelenú skupinu kamarátov- vodákov.

Postupne dozrievali, prestali byť členmi skautskej organizácie, ale ostali verní skautským zásadám. Boli zameraní predovšetkým na vodácku turistiku a v 30. rokoch minulého storočia sa im podarilo zorganizovať viaceré ďaleké plavby. Plavili sa po Dunaji z Pasova do Bratislavy, do Belehradu, do Ruščuku, ale aj po Rýne, Neziderskom jazere na kajakoch či kanojkách a na vlastnoručne postavenej plachetnici Tulák po Čiernom mori. Veľmi skoro sa začali zúčastňovať aj vodáckych pretekov, aj ich organizovali.

Vojnové roky značne otriasli mladým klubom, lebo prišiel o časť aktívnych členov českej národnosti, ktorí boli vyhostení zo Slovenska, aj o lodenicu v Petržalke, ktorú zabralo hitlerovské Nemecko. Napriek všetkému klub nezanikol, ba počet členov mierne opätovne vzrástol. Neprestali sa plaviť po Dunaji, i keď za obmedzených podmienok, a vybrali sa aj na iné slovenské rieky, hlavne na Váh, kde sa organizovali aj vodácke preteky. Viacerí Dunajčíci boli aktívnymi účastníkmi Slovenského národného povstania a ich prvý vodca Albert Dutka padol na Pražských barikádach.

Želmíra Mišíková
Pokračovanie nabudúce.


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2014 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?