Bratislava mala vychýrené reštaurácie

7.10.2006
0
Páčil sa vám článok?

Sledujem služby pohostinstva v Bratislave vyše 55 rokov, mám teda mnoho zážitkov najmä z bývalej funkcie riaditeľa Ústavu výživy, ako spoluzakladateľ hotelovej školy v Piešťanoch aj potom, keď som sa spriatelil s vedúcimi hotelov, reštaurácií a bol som ich bezplatným priateľským poradcom.

Pozerám sa na túto problematiku z viacerých aspektov a dochádzam k záveru, že momentálne je potrebné zvýšiť kvalitu a pestrosť služieb, čím sa zvýši úroveň pohostinstva, uspokoja nároky domácich hostí a prilákajú početní zahraniční návštevníci. Ako to bolo v minulosti?

Staré hotely mali svoje zabehané kuchyne s výbornými odborníkmi. V hoteli Carlton, kým bol v prevádzke, desaťročia pôsobil majster kuchár Viliam Koprda, v hoteli Devín majster kuchár Poráč a Ištvanec. Koprda šíril dobré meno našej kuchyne aj na svetových výstavách v Bruseli a v Montreale. V hoteli Kyjev pôsobil majster kuchár Ružička, ktorý mal úspechy aj v Kanade. Boli tu ďalšie hotely Tatra, Savoy, Koch a Bláha – neskôr premenovaný na Krym. Pán Karol Bláha privítal už pri vstupe každého hosťa, spísal jeho objednávku jedál a keď boli čašníci preťažení, osobne priniesol hosťovi polievku, čím si ho uctil a uspokojil. Z novších hotelov treba spomenúť hotel Bratislava, Kyjev, Danube a najdrahší Forum, kde stojí izba r. 1996 na jednu noc pre našinca aj cudzinca s raňajkami 5400 Sk a obed 30 US dolárov. Neuveriteľné!

Reštaurácií a hostincov bolo v Bratislave veľa aj pred 50-60 rokmi: Praha na Nedbalovej ulici, Mešťanský pivovar patril p. Leierovi, Lechner na Suchom Mýte – neskoršie Hron, Reduta, Kern na rohu Rybnej brány a Hviezdoslavovho námestia, Slávia pri Ymke, Maďarská reštaurácia na Hviezdoslavovom námestí, Luxor, kde bola Slovenská reštaurácia na vysokej úrovni. Viedol ju môj bratranec Štefan Sečanský, šéfkuchárom bol vynikajúci Andrej Antovský a hlavným čašníkom Janko Motešický, ktorý vyhral v súťažiach v tomto odbore vždy prvé ceny.

V reštaurácii Veľké srdce pôsobil desaťročia môj pacient Matej Mach, majster kuchár, boli tu ďalšie reštaurácie a hostince Fajka, Šucha a Kontrík, Smíchovský dvor na Mariánskej ulici, Živnodom a dnes najväčšia reštaurácia je v Starej sladovni, ktorú voláme Mamut. Vegetariánska reštaurácia je v suteréne na Obchodnej ulici, ale aj na Laurinskej ulici vedľa Diétnej reštaurácie, ktorej som bol zakladateľom.

Na konci sa zmienim o diétnej jedálni, ktorá bola na 1. poschodí rožnej budovy terajšieho Hlavného námestia a Sedlárskej ulice. Jej zriadenie som presadil r. 1945 pri návrhu zriadenia Ústavu pre výživu ľudu a dietetiku. Bola v prevádzke v r. 1946-1952 a stravovalo sa v nej po 2. svetovej vojne niekoľko sto chorých. Nájomcom bol môj priateľ majster kuchár František Valček, vynikajúci odborník. Všetci zamestnanci dostali odborné školenie. Získal som okrem Valčeka, ktorého som poznal z práce v kúpeľoch Korytnica, ďalších kuchárov - Jána Kollárika a Jakubču, ktorí spoločne s hlavnou diétnou sestrou Ambrovou tu školili v spolupráci s ROH kuchárov pre závodné stravovanie, ktoré sa vtedy len začínalo...

Imrich Sečanský
Z knihy Spomienky a vyznania lekára, Bratislava 1997
(Pokračovanie nabudúce)

Páčil sa vám článok?