Bratislava mala svoje typické špeciality

7.10.2006
0
Páčil sa vám článok?

Pohostinská činnosť je úzko spojená s nákupom potravín na trhoviskách. Trhoviská v starej Bratislave boli špecializované podľa predávaného tovaru. Bratislavskí rybári z Zuckermandlu predávali úlovky rýb na Rybnom námestí v priestoroch dnešného Mosta SNP (dnes Nový most).

Ma Sennom námestí, dnes Námestie 1. mája, predávali seno na kŕmenie domácich zvierat. Kozia ulica zostala svedkom starých čias. Obilie sa predávalo v starých časoch na Františkánskom námestí, neskôr na obilnom trhu – dnešnom Kollárovom námestí. Obilným trhom bolo aj dnešné Hlavné námestie s Rolandovou sochou. Dobytčí trh na predaj hovädzieho dobytka bol na Námestí Fr. Zupku, ktoré Bratislavčania podnes volajú Centrálne trhovisko.

V priestoroch dnešného Aviónu sa predávali ošípané, na Hurbanovom námestí a takisto na Františkánskom zelenina. Časť tohto námestia sa volala Chlebový trh. Staré meno tohto námestia bolo a je aj dnes Františkánske námestie. V 18. storočí po zbúraní mestských hradieb vzniklo dnešné Námestie SNP a bol tu aj hydinový, chlebový a mäsový trh s mnohými mäsiarskymi stánkami. Mestská tržnica bola postavená v r. 1911 a sústredila predaj poľnohospodárskych produktov.

Pred desaťročiami sa však celý sortiment predaja presťahoval na Centrálne trhovisko a na Miletičovu ulicu. Pieseň skupiny Lojzo Na centrálnom trhovisku..., veľmi obľúbená, vystihuje túto zaujímavú atmosféru. Tu teraz stojí budova mestskej tržnice s bohatým sortimentom tovarov. Tovaru je dosť, len kupujúci nemajú r. 1996 dosť finančných prostriedkov a veľmi rozmýšľajú, čo si majú kúpiť pri voľnej tvorbe cien, keď banány sú lacnejšie ako jablká. desaťročia to bolo opačne.

Trhovníci poskytovali reštauračným zariadeniam vždy ponuku širokého sortimentu surovín na prípravu hodnotných jedál. Bratislava mala blízko k Viedni aj Budapešti, dunajská cesta nás spájala s bývalou Juhosláviou i Bulharskom, odkiaľ prichádzali mnohí záhradníci, čo sa v Bratislave usadili a pestovali rôzne druhy zeleniny. Tovariši chodievali voľakedy na vandry, prinášali z cudzích krajov skúsenosti a charakteristické druhy jedál. Neboli to len maďarské guláše a viedenské roštenky, ale široká paleta pokrmov iných národov, ktoré sa nám páčili a u nás zdomácneli.

Pôžitok z jedla nie je luxus,
je to dôležitá požiadavka,
ktorá zlepšuje trávenie,
a tým upevňuje naše zdravie.

Brillat Savarin

Sledujem služby pohostinstva v Bratislave vyše 55 rokov, mám teda mnoho zážitkov najmä z bývalej funkcie riaditeľa Ústavu výživy ľudu, ako spoluzakladateľ hotelovej školy v Piešťanoch aj potom, keď som sa spriatelil s vedúcimi hotelov, reštaurácií a bol som ich bezplatným priateľským poradcom. Pozerám sa na túto problematiku z viacerých aspektov a dochádzam k záveru, že je potrebné zvýšiť kvalitu a pestrosť služieb, čím sa zvýši úroveň pohostinstva, uspokoja nároky domácich hostí a prilákajú zahraniční návštevníci.

Imrich Sečanský
Z knihy Spomienky a vyznania lekára, Bratislava 1997
(Pokračovanie nabudúce)

Páčil sa vám článok?