Ozdobou námestia bola Stalinova socha

7.10.2006
0
Páčil sa vám článok?

Pohľadnica odoslaná z Bratislavy v roku 1959 predstavuje strednú časť vtedajšieho Stalinovho námestia (terajšie Námestie SNP) podľa fotografie z najvyššieho poschodia bankovej budovy oproti kláštoru milosrdných bratov.

Hlavnou ozdobou námestia bol od roku 1949 pomník J. V. Stalinovi. Postavili ho ešte žijúcemu generalissimovi ako blahoželanie k jeho 70. narodeninám. Socha diktátora, dodnes zachovaná, je dielom akademického sochára Pavla Bána.

Pomerne mladé stromy na obvode námestia ešte vtedy nezakrývali architektúru kostola reformovanej cirkvi z roku 1912-1913, dielo architekta F. Wimmera. Poštová ulica, ktorá pôvodne siahala len po Obchodnú (Uhorskú) ulicu, je už na snímke predĺžená až ku Grassalkovichovmu palácu.

V hornej časti ešte nedobudovanej Poštovej ulice vidno ruiny vojnou poškodeného Ludwigovho domu. V jame, ktorá vznikla po odprataní ruín, sa občas v 50. rokoch konali koncerty a cirkusové predstavenia. Na kopci vpravo od stredu záberu ešte jestvujú ovocné záhrady. Tie neskôr zabrali na vybudovanie Slavína. V súvislosti s výstavbou pietnej siene Slavína, ktorá je zavŕšená vysokým pilónom so sochou sovietskeho vojaka, odstránili vežu kostola Panny Márie Snežnej nad Hlbokou cestou, ktorú vidno na pohľadnici nad Poštovou ulicou.

Kostol postavili v rokoch 1943 až 1948 a jeho 50 metrov vysoká zvonica s osvetleným krížom nesmela konkurovať pomníku Sovietskej armády. Nedávno sa uvažovalo o znovupostavení tejto veže, ale zámer sa doteraz nepodarilo uskutočniť.

Štefan Holčík
FOTO - Oto Limpus

Páčil sa vám článok?