Malá mokrá lopta získala veľké úspechy

26.6.2011
0
Páčil sa vám článok?

Vodné pólo žije v mysliach fanúšikov ako malý šport. Taký však nie je. Podnikaví Angličania aplikovali podmienky futbalu vo vode už začiatkom druhej polovice 19. storočia. V tom čase sa objavil aj na Slovensku.

V Londýne sa však hral prvý zápas už v roku 1860. Vo svetovej federácii (FINA) je dnes 201 štátov. Na Slovensku máme vo vodnopólovom zväze 13 klubov a 1842 členov. Hra s mokrou loptou na dve bránky bola u nás spojená s rozvojom plávania a najvýznamnejšou plavárňou bol v roku 1896 v Bratislave postavený Grössling. Rozvoj tohto športu však prerušila 1. svetová vojna.

Po nej už roku 1923 existovali kluby PTE, PAC, VAS, ŠK Makabea, po ďalších desiatich rokoch DSK a SPK. Už v roku 1924 reprezentovali Uhorsko na OH v Paríži R. Kroc, M. Schmuck a P. Steiner. Naši vodní pólisti odohrali množstvo zápasov s takmer 50 štátmi, napríklad aj s USA (10), so ZSSR a s Ruskom spolu 16-krát... Historici tvrdia, že dominantnou osobnosťou bol profesor Ľ. Stáhl. S PTE získal tituly čs. majstra v rokoch 1927 a 1929, s reprezentáciou ČSR bol ako tréner na OH v Berlíne a viedol aj tím Slovenska počas vojny. Potom trénoval v SPK Bratislava a v Sokole NV, s ktorým v roku 1949 získal titul československého. majstra.

Z historického hľadiska je však zrejme svetovou raritou vo vodnom póle, že v ňom v Bratislave účinkovala dynastia Schmuckovcov. Ing. Michal Schmuck, hráč PTE, bol jej veliteľom (nar. 1909). Reprezentoval na OH 1928 v Amsterdame i 1936 v Berlíne a dokonca hral aj v drese Európy. Mal štyroch synov: Michala, Jána, Karola a Martina. Všetci boli čs. reprezentanti, tréneri a rozhodcovia. Tretiu generáciu tvoril Karolov syn, Karol III., účastník majstrovstiev sveta aj Európy. Ďalej hral syn Michala - Michal. Martin má dcéru Máriu, tiež hráčku vodného póla. Do štvrtej generácie patrí mladý Karol IV., absolvent vodnopólovej prípravky. Ojedinelá športová rodina.

Z klubov, ktoré sme nespomenuli, existoval od roku 1929 židovský Bar Kochba, ktorý mal v roku 1930 dokonca 670 členov a bol najväčší v ČSR. Práve z jeho radov v roku 1932 vyhlásili za najlepšieho československého hráča P. Steinera. Bol lekárom a v Martine potom urobil na Slovensku prvú operáciu srdca.

SPK Bratislava vznikol roku 1934 spojením ŠK Bratislava so Sláviou a v jeho radoch hral aj V. Černý, prvý slovenský pólista, ktorý prestúpil do Budapešti, medzi majstrov sveta.

Od roku 1953 priniesla veľa slávy Slávia UK, ktorá zbierala majstrovské tituly ČSR. Neuveriteľných 29 rokov boli „študenti" korunným princom najvyššej súťaže, keď obsadzovali 2. a 3. miesta. Bratislava sa stala baštou vodného póla a dodávateľom reprezentantov, samozrejme, vedľa úspešných Košíc či Novák. Našej mokrej lopte patrí 14 titulov majstra Česko-Slovenska a veľa ďalších úspechov na medzinárodnom poli. Teda - žiadny malý šport, ale v našich pomeroch gigant, ktorý si zaslúži aj väčšiu pozornosť.

Jozef Kšiňan, Igor Mráz
(Pokračovanie nabudúce)

Športy starej Bratislavy

Páčil sa vám článok?