V Mníchove Peter Pospíšil vychytal striebro

8.8.2008
0
Páčil sa vám článok?

Hry XX. olympiády 1972 v Mníchove výrazne poznačilo nezmyselné teroristické šialenstvo s obeťami na životoch, no olympijský oheň nezhasol. Početná, až 186-členná výprava olympionikov Československa chcela nadviazať na úspešné ťaženie v 60. rokoch, no nepodarilo sa.

Ústup z medailových pozícií bol zreteľný - dve zlaté - štyri strieborné - dve bronzové, taká bola bilancia v bavorskej metropole. Bolo pri tom až 15 Bratislavčanov .

Azda najpríjemnejším prekvapením boli hádzanári. Na premiérovom vystúpení športu medzi dvoma sedmičkami na OH to čs. reprezentanti dotiahli až k striebru. Zásluhu na úspechu má aj trojica slovenských hráčov Lafko, Lukošík, Pospíšil. Brankársky post patril rodenému Bratislavčanovi Petrovi Pospíšilovi (1944 - 2006), členovi ČH Bratislava, ktorý začínal ako krídlo v Slovane a preslávil sa ako perfektný likvidátor 7-metrových hodov. Do semifinále postúpili naši hráči síce len tak-tak, no v ďalších dueloch so ZSSR a so Švédskom (oba zhodne 15:12) zahrali skvelú hru. Finálová prehra s Juhosláviou 16:21 znamenala druhé miesto a nečakaný strieborný úspech.

Druhý medailový triumf pre bratislavský šport sa zrodil na atletickej dráhe, konkrétne v diaľkarskom sektore. Eva Šuranová (za slobodna Kucmanová) bola všestrannou atlétkou Slávie SVŠT Bratislava, čs. rekordérka v behoch na 100, 200, 80 i 100 m cez prekážky, v päťboji a v diaľke. V Mníchove využila skvelú formu a rekordným skokom 667 cm bol dlhým siahala po striebre, aj keď z toho nakoniec bronz. Šuranovej medaila je dodnes jedinou ženskou atletickou olympijskou medailou pre Slovensko. Výborne sa držala na svojej už tretej olympiáde Eva Glesková (za slobodna Lehocká), ktorá sa prebojovala do finále stovky, no smolné zranenie neumožnilo našej spoludržiteľke svetového rekordu bežať naplno. Bolo z toho 8. miesto. Roman Moravec, výškar Slávie UK, vypadol už v kvalifikácii.

Ústup z pozícií zaznamenali gymnastky. Mariana Némethová-Krajčírová na svojej tretej olympiáde skončila vo viacboji na 10. mieste a spoločne so Zdenou Bujnáčkovou, členkou bratislavského Interu, obsadili v súťaži družstiev piate miesto. Až štyri volejbalistky Slávie UK Bratislava smečovali na olympijskej palubovke – Hilda Mazúrová, Mária Mališová, Darina Kodajová a Ľudmila Vindušková však s družstvom neprerazili a skončili až na 7. mieste. Ich mužský kolega pod vysokou sieťou Štefan Pipa z bratislavskej ČH dopadol s reprezentačným výberom o stupienok lepšie – na 6. mieste.

Člen olympijského štvorkajaku, rodený Bratislavčan Ľubomír Kadnár, v čase hier člen ŠKP Bratislava, dopádloval so svojimi kolegami na 9. mieste. Pod piatimi kruhmi sa po prvý raz predstavil vďaka rodenej Košičanke, členke TJ Žižka Bratislava Kataríne Ráczovej slovenský ženský šerm. Na svojej prvej olympiáde postúpila naša reprezentantka do semifinále a celkovo bola klasifikovaná na 11. mieste v šerme fleuretom. Svoje prvé olympijské vystúpenie absolvoval aj dráhový cyklista Anton Tkáč, vtedy člen Slovana Bratislava, ktorý na pevnom kilometri došpurtoval trinásty, no jeho chvíle prišli až o štyri roky neskôr. Olympijský bod za 6. miesto si vystrieľal z ľubovoľnej pištole na svojej druhej olympiáde rodený Bratislavčan Hynek Hromada.

Igor Machajdík
(Pokračovanie nabudúce)

Páčil sa vám článok?