Elektrické svetlo je v meste 130 rokov

19.7.2008
0
Páčil sa vám článok?

Prekvapil ma krátky novinový článok v denníku Pressburger Zeitung z roku 1927, v ktorom bratislavský rodák z Ventúrskej ulice, pán Štefan Fodor, uviedol, že na slávností dobročinného spolku, ktorá sa konala 25. augusta 1878 v záhrade Grassalkovichovho paláca sa účastníkom slávností podarilo predviesť prvé ukážkové osvetlenie elektrinou, čo bolo prijaté s veľkým nadšením prítomných. Podobný oznam uviedli aj iné noviny.

Pán Fodor, v tom čase už ako penzionovaný generálny riaditeľ elektrárenskej spoločnosti z Budapešti počas návštevy vo svojom rodnom meste Bratislave informoval novinárov o prvom ukážkovom verejnom elektrickom osvetlení v meste, na príprave ktorého sa sám zúčastnil, a úspešne ho aj realizoval. Bolo to na slávností v réžii Zväzu typografov, ktorú na pokyn Mestskej rady organizoval Prešporský dobročinný spolok.

Po listovaní starších čísel v Prešporku vydávaných novinách bolo možné konštatovať, že naozaj, v nedeľu 25. augusta 1878, sa konalo takéto podujatie a Zväz typografov dostal súhlas od majiteľa Grassalkovichovho paláca na usporiadanie záhradnej slávnosti. Jej výťažok mal slúžiť ako určitá forma hmotnej pomoci rodinám, kde chýbali muži, ktorí narukovali a stali sa súčasťou vojenského ťaženia a ochrany hraníc na území Bosny a Hercegoviny. Preto boli vstupenky na slávnosť veľmi drahé a a prijímali sa aj vecné dary ako napríklad šatstvo, šperky atď.

Na každej slávností má byť veselo. Na tejto záhradnej vystúpili mnohí speváci, znela vážna aj ľudová hudba, hrali tri dychové kapely, ktoré patrili spolkom typografov vo Viedni, v Budíne a v Prešporku. Večer o 20. hodine, po výstrele z mažiara, došlo k zapáleniu ohňostroja a k rozsvieteniu asi 200 elektrických svietidiel (lucerien a lampiónov) za pomoci aparátu, ktorý pre organizátorov zapožičala pani Kozičová, vdova po známom prešporskom fotografovi.

Na balkóne paláca nainštalovali elektrické batérie, vlastne aparát od pani Kozičovej, ktorý poskytoval elektrickú energiu pre osvetlenie celej záhrady, najmä jej strednej časti, kde stála socha Guttenberga, patróna typografov, vrátane obrysov územia cisárskeho Rakúska a kráľovského Uhorska.

Celý výjav poskytoval nádherný zážitok a jeho tvorcom a organizátorom sa prítomní odmenili obrovským potleskom. Nasledoval tanec a zábava.

Skupina mladíkov - Fodor, Kragl, syn riaditeľa Berthold a jeho priateľ Lechner - urobila všetko, aby moment prekvapenie bol pre publikum čo najväčší. Aj sa im to podarilo. Z podstavca sochy Guttenberga dokonca vytekal prúd vody, pričom v tom čase ešte v Prešporku neboli vodovod ani kanalizácia.

O udalosti s uznaním písali všetky noviny, len o lucernách, vodičoch a o vzácnom zdroji elektriny sa nenašla ani čiarka.

Autor článku predpokladá, že zdrojom elektrickej energie bol termostĺp zapožičaný od pani Kozičovej, ktorý sa dal v tom čase dostať na trhu najmä v Lipsku a v Berlíne. Bol tam však ešte jeden termostĺp, ktorý patril p. Kraglovi. Prvý, od pani Kozičovej sa ukázal ako zdroj elektriny pre reflektory osvetľujúce Guttenbergovu sochu, ten druhý, od Kragla, osvetľoval tanečníkov. Tým teda Bratislava vkročila do doby elektrickej.

Slávnosť sme si pripomenuli pri 125. výročí tejto udalosti, keď sa v Grassalkovichovom paláci slávnostne odhalila pamätná tabuľa.

Ing. Vojtech Sládek
FOTO - Slavo Polanský

Páčil sa vám článok?