V Mexiku bolo až pätnásť Bratislavčanov

19.7.2008
0
Páčil sa vám článok?

Pridelenie hier XIX. olympiády 1968 Mexiku vyvolalo obavy, veď nadmorská výška 2240 m a riedky vzduch strašili. Dostatočná aklimatizácia i samotný priebeh súťaží ich vyvrátili a tých vyše 5500 športovcov zo 112 krajín, ale aj milióny priaznivcov olympizmu na celom svete si prišli na svoje.

Československo, v Mexiku počas hier veľmi populárne „vďaka“ okupácii vojskami Varšavskej zmluvy, bolo opäť úspešné. Olympiáda Věry Čáslavskej, aj taký prívlastok si získali hry, veď štyri zlaté a dve strieborné medaily priniesli najlepšej športovkyni sveta roku 1968 nesmrteľnosť.

Medzi 124 nominovanými olympionikmi výpravy cestovalo do krajiny Aztékov rekordných 15 Bratislavčanov. Na svojich druhých hrách opäť medailovo potešila gymnastka Mariana Krajčírová, po Tokiu znova ako členka strieborného družstva. Navyše, v individuálnej súťaži v preskoku bola od medaily iba 25 stotín bodu - to rozhodlo o jej štvrtom mieste.

Vlajkonosičom československej výpravy na otváracom ceremoniáli bol Bohumil Golian, v tom čase už dvojnásobný majster sveta. Aj on získal na svojej druhej olympiáde druhú medailu - tentoraz bronzovú. Golian, ako kapitán nášho výberu pod vysokou sieťou, sa lúčil s reprezentáciou. Ešte pred poslednými dvoma zápasmi na olympijskej palubovke mali „golianovci“ na konte prehier nulu, no koniec nezvládli. Bronzová medaila mala však cenu.

Aj volejbalistky Československa bojovali v Mexiku najlepšie, ako vedeli a vysmečovali si jeden olympijský bod za šieste miesto. V zostave figurovala aj trojica hráčok bratislavskej UK - Júlia Bendeová, Hilda Mazurová a Pavlína Štefková. Ďalšie dámy z Bratislavy bojovali o olympijské pocty na atletických ováloch a sektoroch.

Pekný úspech v podobe šiesteho miesta si pripísala košická rodáčka v drese Slávie SVŠT Bratislava Mária Faithová, neskôr Mračnová, dnes podpredsedníčka Slovenského olympijského výboru. Druhý olympijský štart absolvovala šprintérka Eva Lehocká, ktorá sa prebojovala do semifinále nabitej stovky. Treťou z atletickej partie členiek Slávie SVŠT bola Anna Chmelková, vyradená v rozbehu na 400 metrov.

Finálové zastúpenie v olympijskom bazéne v prípade plavcov Československa bývalo zriedkavým úspechom. To sa v Mexiku podarilo bratislavskej rodáčke, členke Slávie UK Oľge Kozičovej v pretekoch na 200 m voľným spôsobom, keď dohmatla na ôsmom mieste.

Z olympijskej vody sa predsa len podarilo vydolovať olympijské body aj zásluhou Bratislavčana. Člen Slávie SVŠT Bratislava Milan Hurtala si sadol do reprezentačnej osemveslice aj v Mexiku a piate miesto znamenalo dva olympijské body do neoficiálneho hodnotenia krajín, aj keď počas finálového súboja to Milan nedobrovoľne prežíval chorobou pripútaný na lôžko.

Škoda, že olympijský turnaj nevyšiel futbalistom s dvoma Bratislavčanmi v zostave. Mikuláš Krnáč, hráč Interu Bratislava, a slovanista Peter Mutkovič s reprezentačným výberom obsadili v skupine iba tretie miesto, čo nestačilo na postup. Aby sme boli kompletní, spomeňme aj športového strelca Hyneka Hromadu, ktorý sa narodil v Bratislave, ale v čase hier už žil za riekou Moravou. V ľubovoľnej pištoli obsadil štrnáste miesto.

Igor Machajdík
(Pokračovanie nabudúce)

Páčil sa vám článok?