Prvá olympiáda na ázijskom kontinente

27.6.2008
0
Páčil sa vám článok?

Precízne zorganizované stretnutie pod piatimi kruhmi so zdôraznením mierovej skutočnosti s mementom na Hirošimu už od otváracieho ceremoniálu až po ukončenie - aj také boli hry XVIII. olympiády 1964 v Tokiu, prvé v Ázii.

Vyše 5100 športovcov z 94 krajín sveta a medzi nimi aj 107 z bývalého Československa bojovalo o olympijské pocty a našim reprezentantom to šlo mimoriadne dobre, veď 14 medailí, z toho 5 zlatých, 6 strieborných a 3 bronzové i umiestnenia do 6. miesta katapultovali ČSSR v neoficiálnom hodnotení krajín na 10. miesto.

Až päť Bratislavčanov sa podieľalo na zisku striebra. Kapitán futbalového mužstva Anton Urban, rodák z Kysaku, hráč Slovana Bratislava nastúpil vo všetkých zápasoch. Podobne aj jeho kolega z obrany Vladimír Weiss, hráč bratislavského TJ Slovnaft (neskôr Inter). Štyri zápasy odohral brankár František Schmucker, rodák z Jaroviec, v čase hier hráč Baníka Ostrava. Z tábora belasých bol aj rodák z Bernolákova Ľudevít Cvetler, ktorý podobne ako rodený Bratislavčan Štefan Matlák zo Slovnaftu, vybehli na olympijský trávnik raz. Naši futbalisti prehrali až vo finále s Maďarskom 1:2.

Olympijskú premiéru mal v Tokiu volejbal a pod vysokou sieťou sa tu objavili aj dvaja hráči bratislavskej Slávie UK. Presnejšie povedané, jeden z nich - Jozef Labuda, rodený Bratislavčan ani veľmi nie. Žltačka ho totiž pripútala na nemocničné lôžko počas celej olympiády, no medaila mu bola právom udelená. Ten druhý, rodák z Moštenice Bohumil Golian bojoval aj zaňho a veľmi úspešne. Golian, žijúci v Bratislave od roku 1955, v Tokiu člen základnej šestky, bol skutočnou oporou. Naši volejbalisti zaznamenali iba jednu prehru, práve s olympijským víťazom, ZSSR a skončili druhí iba horším pomerom setov.

Do tretice sa o striebro pre športovcov z Bratislavy postarala športová gymnastka Mariana Krajčírová, Košičanka v klubovom drese bratislavského Slavoja Vinohrady BSP, ktorá ako členka družstva prispela k druhej priečke aj v spoločnosti vynikajúcej Věry Čáslavskej. Vo viacboji jednotlivcov bola 22.

Druhou bratislavskou atlétkou na OH (po Schieferovej) sa stala šprintérka Eva Lehocká, členka Slávie SVŠT Bratislava, ktorá si zabehla olympijskú stovku i dvojstovku a v oboch bola vyradená v semifinále. Zastúpenie mala Bratislava aj v olympijskom bazéne, v osobe bratislavského rodáka Ivana Feráka zo Slávie UK, ktorý bol však vyradený už v rozplavbe na 200 metrov.

Igor Machajdík
(Pokračovanie nabudúce)

Páčil sa vám článok?