Juraj Luntzer bol prvý olympionik z Bratislavy

25.4.2008
0
Páčil sa vám článok?

Presne 6. apríla 1896 otvoril grécky kráľ Juraj I. hry I. olympiády novoveku v Aténach. Uhorsko bolo pri tom a v jej drese aj slovenský rodák, atlét Alojz Szokol, rodák z Hronca pri Brezne, ktorý získal tretie miesto v behu na sto metrov.

Bratislava na olympijskej premiére zastúpenie ešte nemala. O štyri roky neskôr, na hrách II. olympiády 1900 v Paríži bojoval vo farbách Uhorska mimoriadne talentovaný plavec Zoltán Imrich Halmaj žijúci vtedy už niekoľko rokov v Budapešti, rodák z Dúbravy, časti Hochštetna (dnešná Vysoká pri Morave) neďaleko od Bratislavy, kde strávil detstvo. Na OH 1900, 1904 a 1908 sa stal najúspešnejším slovenským rodákom - olympionikom v histórii, keď dokázal získať na troch hrách sedem olympijských vavrínov (2 zlaté, 4 strieborné, 1 bronzové umiestnenie).

III. OH 1904 v americkom Saint Louis boli pre mnohé európske krajiny pridrahou finančnou záležitosťou, výnimkou nebolo ani Uhorsko, no predsa len vyslalo za oceán aspoň štvorčlennú výpravu športovcov a dominoval tu spomínaný Halmaj, keď dvakrát zvíťazil vo vodách umelého jazera. Až do roku 1908 boli olympijské hry súčasťou svetových výstav a tvorili iba súčasť atrakcií na prilákanie obecenstva.

V roku 1906 sa Gréci rozhodli usporiadať tzv. medzihry na počesť 10. výročia obnovenia olympijských hier. Tieto hry, na ktorých sa zúčastnilo takmer 900 športovcov z 20 krajín, narazili na počiatočný odpor Medzinárodného olympijského výboru a nezúčastnil sa na nich ani Coubertin. Ich výsledky sa dnes ani nezapočítavajú do olympijských štatistík. Z nášho pohľadu sú však spojené s menom prvého bratislavského olympionika. Juraj Luntzer - tak znelo meno atléta PTE Bratislava a prešporského rodáka, ktorý sa do reprezentácie Uhorska dostal v roku 1905.

Vo svojej najsilnejšej disciplíne, hode diskom, skončil štvrtý (výkonom 34,80 m), keď ho víťazný Američan Sheridan prehodil o takmer 7 metrov. Nedarilo sa mu veľmi ani v hode diskom klasickým helénskym štýlom a súťažil aj v „najgréckejšej“ disciplíne - v helénskom pentatlone (skok do diaľky z miesta, hod diskom, hod oštepom, beh na 1 štadión - t. j. 192 metrov a gréckorímsky zápas). Súťažná nervozita, pre Juraja taká typická, úradovala uňho od začiatku kariéry. Na tréningoch či domácich podujatiach mu už vtedy lietal disk okolo hranice 38 metrov, čo by mu na medzihrách v hlavnom meste Grécka bohato stačilo na striebro. Atény 1906 boli pre prešporského rodáka Juraja Luntzera iba akousi generálkou na tie „pravé“ OH 1908 v Londýne.

Igor Machajdík
(Pokračovanie nabudúce)

Páčil sa vám článok?