Už ste si zaregistrovali predzáhradku pri bytovke? Má to viac výhod

8.5.2021

Zdroj: BN

Páčil sa vám článok?

Okolie bratislavských bytoviek rozkvitlo najmä vďaka nadšencom, ktorí sa starajú o predzáhradky. Ak je tá vaša na mestskom pozemku, môžete si ju zaregistrovať. Načo je to dobré?

Napríklad aj na to, aby vašu prácu a radosť nezničili smetiari. Na tento problém upozornil na FB stránke hlavného mesta Filip, ktorý tvrdí, že sa to deje týždeň čo týždeň. Odpoveď magistrátu znela: „V prípade, že ide o predzáhradku na pozemku mesta, môžete si ju zaregistrovať, a tým sa zabezpečí, že o nej budeme vedieť a OLO bude o jej existencii poučené.“

Práve to je momentálne hlavný dôvod na registráciu predzáhradiek. Mesto získa o nich lepší prehľad, takže by malo zabezpečiť, aby nedochádzalo k poškodeniam menej zrejmých častí predzáhradky napríklad pri kosení, alebo aby vedelo lepšie plánovať rozkopávky mimo predzáhradiek. Do budúcna sa ráta aj s ďalšími benefitmi pre zaregistrovaných obyvateľov, napríklad workshopmi. Dôležité totiž je i to, aby boli predzáhradky aj praktické a dlhodobo udržateľné.

Zdroj: Marián Dekan

V predzáhradke môžu rásť kvety aj nízke kríky, stromy a väčšie kry nevysádzajte. 

​„Spolu s oddelením tvorby mestskej zelene a kolegami z mestskej časti Karlova Ves sme vytvorili stručný návod na to, ako si predzáhradku vytvoriť, čo všetko môže obsahovať a ako sa o vysadenú zeleň najlepšie starať,“ informuje magistrát na stránke bratislavskisusedia.sk. Vybrali sme z nej niekoľko užitočných tipov, inšpirujte sa.

* Vhodné na výsadbu sú nízke kry a byliny, trvalky, letničky, cibuľoviny, veľmi dobrým výberom sú aj rôzne druhy byliniek či jedlých kríkov. Netreba sa báť druhov ako Ficus Prunus domestica Bellamira či Rubusfruticosus, v mestských podmienkach sa im darí veľmi dobre a ocení ich aj komunita vašich susedov.

* Výsadba odporúčaných rastlín by mala byť do ucelených záhonov, plošne oddelených od kosených trávnikov pre zjednodušenie údržby a zabránenie neželanému poškodeniu pri údržbe trávnikov. Rastliny môžete rôznym spôsobom kombinovať, a vytvoriť tak pestrý záhon, ktorý by mal byť zároveň uceleným prvkom mestského verejného priestoru.

* Výber rastlinného materiálu môže byť rôzny, záleží len na vás. Malo by však ísť o odolné, nenáročné a neinvazívne druhy, ktoré vydržia aj náročnejšie mestské podmienky. Veľmi dôležité je aj umiestnenie predzáhradky, ktoré určuje, aký typ rastlín a kde ich budete sadiť.

Čo je zakázané

Do plôch magistrátu, ako aj mestských častí je zakázané vysádzať akékoľvek stromy a väčšie kríky. Zároveň je zakázaná výsadba vo vzdialenosti menšej ako sú 2 m od kanalizačnej alebo vodomernej šachty alebo stožiaru verejného osvetlenia. Pod pozemkami, na ktorých sú predzáhradky, prechádzajú prípojky inžinierskych sietí a tie by mohla nesprávna výsadba poškodiť. Veľké stromy a kríky môžu spôsobiť aj tienenie do bytov, alebo dokonca zarastanie do stavby domu. Pri tvorbe predzáhradky sa vopred informujte u svojho správcu, prípadne na magistráte alebo miestnom úrade o umiestnení inžinierskych sietí.

(bn)

FOTO: Voľné verejné sedenie Sadni si! sa už po tretíkrát objaví v uliciach hlavného mesta

Projekt Sadni si! prináša do verejných priestorov voľné verejné sedenie, ktoré upriamuje pozornosť ľudí na miesta, kde si môžu príjemne posedieť aj tam, kde lavičky alebo iný mobiliár bežne nie sú. Cieľom červených setov: stolov, stoličiek a ležadiel je umožniť ľuďom oddýchnuť si v centre a atraktívnych lokalitách bez toho, aby museli využiť nejakú službu a niečo konzumovať.

Páčil sa vám článok?