Zomrel tu 14-ročný chlapec: Desať rokov žiadam o pár metrov chodníka, hovorí lekár z Antolskej

12.4.2024
0

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

„Na Betliarskej ulici od zastávky MHD Ľubovnianska chýba chodník k priechodu pre chodcov, ktorým prechádzajú ľudia do nemocnice na Antolskej. Mnohí tak prebiehajú cez cestu mimo priechod, čo už stálo život štrnásťročného chlapca, dodnes je tam pomníček,“ upozornil lekár z nemocnice na Antolskej v bratislavskej Petržalke.

Požiadal zároveň, aby sme neuvádzali jeho meno, napokon, nie je podstatné. Chodník chýba viacerým zamestnancom petržalskej nemocnice, rovnako pacientom či ľuďom s obmedzenou mobilitou.

Ak po vystúpení z autobusu na zastávke MHD Ľubovnianska (smerom z centra) nechcú riskovať a prebiehať cez cestu, majú tri možnosti: buď sa vrátiť o desiatky metrov späť a prejsť po oficiálnom priechode na druhú stranu, kde chodník je, alebo ísť obchádzkou smerom do sídliska a potom, pomedzi parkujúce autá a kontajnery, pokračovať k bližšiemu priechodu pre chodcov, alebo sa k nemu vybrať cez udupaný trávnik a keď prší, tak kráčať popri ceste.

Zdroj: ac

Chodník tu chýba desiatky rokov. 

Viacerí ľudia volia pri ceste do nemocnice na Antolskej práve poslednú možnosť, táto trasa je totiž najkratšia. „Pacient, ktorý nie je zdravý, je rád, že je rád a že je ešte schopný aj chôdze, ten si zbytočne cestu nebude predlžovať,“ podotýka náš čitateľ.

„Keďže zastávku Ľubovnianska využívajú predovšetkým zamestnanci, pacienti a návštevníci nemocnice na Antolskej, prevažný smer pohybu chodcov je k nemocnici, nie do sídliska. Nerozumiem teda, prečo sa chodník popri Betliarskej v jednom úseku zrazu stratí a potom sa o niekoľko metrov ďalej znovu objaví,“ dodáva s tým, že problém existuje odvtedy, ako uviedli nemocnicu do prevádzky, teda vyše štvrťstoročia. Na chýbajúci chodník upozorňuje viac ako desať rokov, zatiaľ bez výsledku.

Zdroj: ac

Na mieste prišiel o život 14-ročný chlapec, pripomína ho pomníček. 

Hovorca mesta Peter Bubla informoval, že podnet evidujú a už vypracovali zadanie pre dobudovanie chodníka a nového priechodu pre chodcov. Podľa jeho slov má viesť cez Krásnohorskú ulicu, aby sa prepojili existujúce pešie trasy. „Okrem samotného chodníka totiž ide aj o úpravu križovatky Betliarska - Krásnohorská, respektíve vjazdu do Krásnohorskej ulice, a to vybudovaním priechodu pre chodcov, respektíve kontinuálneho, vyvýšeného, chodníka, ktorý by prepojil novobudovanú pešiu trasu,“ upresnil.

Hoci by z nášho pohľadu malo ísť o jednoduchú stavbu, chodník zrejme tak skoro nebude. „Časový odhad ovplyvňuje jednak odhadovaná cena realizácie stavby a možnosť vyčlenenia finančných prostriedkov z rozpočtu mesta, ale aj spracovanie projektovej dokumentácie, a rovnako majetkovoprávne vysporiadanie pozemkov pod stavbou, keďže ide o cudzie pozemky,“ zdôvodnil hovorca magistrátu.

(ac)

Páčil sa vám článok?