Krása: Boli ste sa už pozrieť vo vynovenej Bratislavskej pasáži? Najnovšie tu rozbehli aj haluškáreň

16.4.2024
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Pasáž v katastrofálnom stave sa zmenila na naozaj atraktívne miesto so zaujímavými prevádzkami. Boli ste sa v poslednom čase pozrieť v Bratislavskej pasáži, teda spojnici medzi Námestím SNP a Jedlíkovou v bratislavskom Starom Meste? Po novom tu pribudol i koncept slovenského street foodu - haluškáreň.

Ak ste cez vtedy ošarpanú pasáž prechádzali pred niekoľkými rokmi, našli ste tu zo strany Námestia SNP kebab a za ním nie práve príťažlivo pôsobiaci sisha bar. Dnes by ste toto miesto nespoznali. Rodina Hlinovcov, ktorá vlastní i Bratislavskú reštauráciu o pár metrov vedľa, pasáž totiž premenila na nespoznanie.

"Chceli sme to urobiť naozaj pekne. A vznikol zvláštny paradox. Mnohí ľudia, ktorí  predtým túto pasáž nepoznali, si myslia, že sme ju iba trocha poupravovali, poobnovovali a majú pocit, že niektoré veci v nej boli dlho. A to nás vlastne teší. Chceli sme to totiž urobiť tak, aby mali ľudia o pár rokov pocit, že takto to bolo už 50 či 100 rokov," prazradil pre Bratislavské noviny podnikateľ a politik Alojz Hlina.

Zdroj: ms

Do pasáže sa dostanete z Námestia SNP.

​Ako vysvetlil, pasáž bola v hroznom stave a išlo naozaj o totálnu rekonštrukciu. "Stredom pasáže ide v hĺbke 1,5 metra kanalizačná rúra. Bola tam i stará kamenina, čo tiež spôsobovalo problémy. Išli sme do toho zgruntu," priblížil Hlina. Hoci financoval rekonštrukciu, majiteľom budovy nie je on, patrí milosrdným bratom. 

FOTOGALÉRIA (39 fotografií - vynovené priestory pasáže):

​A čím je pasáž ešte zaujímavá? Okrem atraktívneho vzhľadu, ktorý sa viaže na slovenské tradície, v nej nájdete tri prevádzky. Od jesene už funguje pekáreň, prednedávnom pribudla i mliekareň a úplne novým konceptom je haluškáreň. Remeselníkov pritom môžete cez sklo sledovať pri práci. Na vlastné oči môžete vidieť napríklad ručné ťahanie syrových nití, spracovávanie hrudky, balenie. Mliekar, pán Selecký, je synom MVDr. J. Seleckého, nestora mliekarenstva na Slovensku, autora mnohých publikácií o syroch, bryndzi a mliekarenstve, z ktorých sa učia i súčasníci. 

Zdroj: Bratislavská pekáreň a mliekareň

Pri práci môžete sledovať mliekara - pána Seleckého.

Pekárenské a mliekarenské výrobky si môžete kúpiť v pekárni, haluškáreň funguje ako street food s predajom cez okienko.  

"Malých remeselných pekární je v Bratislave viac, ale prvá malá remeselná mliekareň v Bratislave je tá naša. Tretí koncept je street food, haluškáreň, ktorá je ešte v zabehávajúcom sa režime. Ešte nejdeme naplno," dodal Hlina. Keď si objednáte halušky, šúľance či pirohy, ich príprava sa odohráva pred vašimi očami a môžete vidieť poctivú remeselnú prácu. 

Zdroj: ms

Najnovším konceptom, ktorý sa rozbieha, je Slovenská haluškáreň, napravo od nej už naplno fungujúca mliekareň.

Zdroj: FB Slovak Pub

Haluškáreň je vlastne slovenský street food.

Ako nám v prevádzke prezradil kuchár - haluškár Radovan, zákazníci nielen chodia, ale sa i vracajú, čo je asi najdôležitejšie. "Niektorí tu už boli aj štyri či päťkrát," dodal.

Zdroj: ms

Môžete sledovať, ako sa pripravujú vaše halušky a máte istotu, že nie sú napríklad z prášku. 

Zdroj: ac

Prípravu halušiek zákazníci vidia.

Zdroj: ac

Haluškár Radovan.

Hlinovci však majú aj ďalšie plány, ako prevádzky ešte obohatiť. "Pekáreň je v súčasnosti už príliš malá, no v podzemí, kde sa nachádzajú krásne barokové pivnice, pripravujeme najtradičnejší spôsob pečenia chleba. Kedysi sa totiž chlieb robil tak, že večer sa cesto zamiesilo, v noci sa nechalo oddýchnuť v pivnici a ráno sa hádzalo do pece. A tento režim dokonale naplníme i my. Ideme spustiť aj novú otvorenú pec na pevné palivo. Budú sa v nej piecť bratislavské rožky. Vonku na fasáde osadíme zvon a vždy, keď sa čerstvé rožky dopečú, zvon zazvoní," avizuje Hlina.

Zdroj: ac

Tu ešte osadia zvon, ktorý ohlási, že sa práve dopiekli čerstvé bratislavské rožky. 

(ms)

Páčil sa vám článok?