Posedenia nesmú zavadzať záchranárom

6.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Udeľovanie povolení na zaujatie verejného priestranstva pre letné záhrady môže z hľadiska umožnenia bezpečného prejazdu vozidiel rýchlej pomoci a požiarneho zboru spôsobiť veľké problémy. Najvypuklejšie sa to vlani prejavilo na Rybárskej bráne.

Mestská časť Staré Mesto už má prvý návrh Zásad umiestňovania sezónnych exteriérových posedení na území historického jadra. Po ich prijatí miestnym zastupiteľstvom budú mať charakter usmerňovacieho materiálu.

Podľa starostu Starého Mesta Andreja Ďurkovského aj v minulosti pri vydávaní povolení brali do úvahy šírku letných záhrad v súvislosti s umožnením prejazdu vozidiel rýchlej pomoci a požiarnej služby. Starosta priznal, že proti niektorým prevádzkam - a Rybárska brána bola v minulom lete naozaj jasným príkladom - zostali po celé leto bezmocní.

„Jednoducho svojvoľne nerešpektovali povolené zabratie plochy a represívny zásah voči nim by asi len ťažko prijala široká verejnosť s pochopením. Podľa nových zásad povolíme sezónne exteriérové posedenia iba v prípade, ak budú používať mobilné zariaďovacie prvky,“ uviedol. Inštalované budú len v čase povolenej prevádzky, mimo nej musia byť z verejného priestranstva odstránené.

Minimálna vzdialenosť obrysu zabratej plochy od protiľahlej budovy alebo medzi dvomi zabratými plochami bude 3 metre, čo zabezpečí prejazdnosť. Zásady tiež budú určovať povolené materiály na ohraničenie zabranej plochy mobilnými prvkami, rovnako ako tvar a farbu tieniaceho materiálu. Mestská časť v historickom jadre pravdepodobne vylúči použitie plastových mobilných prvkov.

Pre územie pešej zóny bude aj toto leto vo všeobecnosti platiť, že jediným povoleným vjazdom do pešej zóny je Strakova ulica a Františkánska ulica. Cez tieto vjazdy bude možný aj bezproblémový príchod vozidiel rýchlej zdravotníckej služby alebo požiarneho zboru.

(brn)
Páčil sa vám článok?