Spodnú časť Starého mosta zničila hrdza

6.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Predstavitelia bratislavského magistrátu v uplynulých dňoch priznali, že bezpečnosť Starého mosta je ohrozená. Kontrola zistila, že spodná časť mosta je úplne skorodovaná.

V posledných troch desaťročiach sa totiž natierala iba viditeľná časť mosta a tak došlo k úbytku materiálu o 10 až 15 percent. V takomto stave je podľa odborníkov funkčnosť a bezpečnosť Starého mosta ohrozená.

Magistrát sa rozhodol túto kritickú situáciu riešiť záchranou mosta, a to použitím moderných technických a konštrukčných riešení. Kým generálna rekonštrukcia Starého mosta by stála asi 100 miliónov korún, navrhované riešenie bude stáť len 12,5 milióna korún. Má tu byť nainštalované špeciálne odľahčovacie zariadenie, ktoré tretinu zaťaženia cestnej časti mosta prenesie na jeho železničnú časť. Životnosť Starého mosta by sa tým mala predĺžiť na tridsať rokov. Zo siedmich polí mosta sú poškodené len štyri, jedno pole bolo zrekonštruované v roku 1995 a dve polia na petržalskej strane sú nové. Počas záchranných prác nebudene prevádzka mosta nijako ovplyvnená.

S uzavretím Starého mosta sa údajne počíta až po dostavbe piateho bratislavského mosta, s výstavbou ktorého sa má začať koncom tohto a začiatkom budúceho roku. Dokončenie výstavby a jeho uvedenie do prevádzky je plánované na rok 2002. Potom by sa malo rozhodnúť, ako ďalej s najstarším bratislavským mostom. Či bude pre motorizovanú dopravu úplne uzavretý a budú ho využívať len chodci a cyklisti, alebo sa nájdu potrebné peniaze a bude sa rekonštruovať.

(ado)
Páčil sa vám článok?