Počas štrajku MHD sa odveziete ružovými bicyklami zadarmo

11.4.2021
0

Zdroj: FB Národný cyklokoordinátor

Páčil sa vám článok?

Spoločnosť Rekolá, ktorá prevádzkuje v rámci Bratislavy bikesharing s ružovými bicyklami, avizovala, že počas pondelkového štrajku MHD zaistí cestujúcim náhradnú dopravu. Svoje bicykle poskytne ľuďom zdarma.

"Sme jednoznačne so všetkými vodičmi MHD. Vláda svojou nečinnosťou môže zapríčiniť hromadné prepúšťanie a rušenie liniek. To by znamenalo aj hromadný odliv cestujúcich z ekologickej MHD do áut," uviedol hovorca spoločnosti Rekolá Martin Žarnovický.

Spoločnosť tvrdí, že sa rozhodli pomôcť a aby vodiči vytrvali v tlaku, ich cestujúcim poskytnú čiastočnú náhradnú dopravu pomocou bicyklov, ktoré budú pre všetkých v čase štrajku zadarmo.

Cez noc umiestnia do celého mesta takmer 300 bicyklov, ktorými sa bude dať počas štrajku dopraviť po Starom Meste, Novom Meste, Petržalke, Ružinove, Karlovej Vsi a Dúbravke.

Na odomknutie bicykla si bude potrebné stiahnuť mobilnú aplikáciu bicyklovej MHD - Rekola, kde sa nachádza aj mapa staníc a bicyklov, ktoré si je možné požičať. Bicykel sa odomkne automaticky potom, ako si užívateľ naskenuje jeho kód cez mobil. Po jazde je možné bicykel vrátiť na ktorúkoľvek stanicu v Bratislave vyznačenú v mobilnej aplikácii.

Štrajk MHD v Bratislave je plánovaný  na pondelok 12. apríla. "Medzi 8:00 hod. a 9:00 hod. ráno nebudú premávať spoje MHD s výnimkou tých vodičov, ktorí sa do štrajku nebudú chcieť zapojiť, keďže výstražný štrajk je dobrovoľný. Účastníci štrajku nebudú brániť tým kolegom, ktorí sa nechcú zapojiť do štrajku, aby riadne premávali," priblížila hovorkyňa bratislavského dopravného podniku Ľubica Melcerová s tým že v snahe zachovať aspoň minimálnu obsluhu najväčších nemocníc – budú linky 9 (Nemocnica Ružinov), 32 (zdravotnícke zariadenia na Kramároch) a 98 (Nemocnica Antolská) premávať aj počas štrajku.

Ak bude spoj MHD obsluhovať trasu linky v čase výstražného štrajku, vodič vozidlo neodstaví uprostred jazdy, ale obslúži všetky zastávky na trase danej linky až po konečnú. V čase od 8:00 hod. do 9:00 hod. však vozidlá tých vodičov, ktorí sa zapoja do výstražného štrajku, z nástupných zastávok nevyjdú na svoju trasu. Vozidlá MHD by tak nemali blokovať cestné komunikácie.

(ts,nc)

 

Páčil sa vám článok?