Vodiči MHD vyhlasujú štrajk, v pondelok ráno nebudú niektoré linky bratislavskej MHD premávať

9.4.2021
Americké námestie električka

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Bratislavský dopvný podnik informuje cestujúcich o výstražnom štrajku vodičov MHD aj v Bratislave, ktorý sa bude konať v pondelok 12. apríla od 8:00 hod. do 9:00 hod. Štrajk ohlásili odborové organizácie, upozorňujú štát na nevyhnutnosť poskytnutia finančnej pomoci prevádzkovateľom MHD v dôsledku výpadkov príjmov vyvolanom pandémiou Covid-19.

Dopravný podnik upozorňuje, že výpadok tržieb z dôvodu pandémie, ktorý trvá nepretržite už viac ako rok – od marca 2020, sa vyšplhal už na 25 miliónov eur. Dopĺňa, že bez možnosti čerpať finančnú pomoc zo štátnych schém prvej pomoci hrozí aj hromadné prepúšťanie.

Z toho dôvodu vyhlásili všetky odborové organizácie DPB výstražný štrajk na pondelok 12. apríla. "Medzi 8:00 hod. a 9:00 hod. ráno nebudú premávať spoje MHD, s výnimkou tých vodičov, ktorí sa do štrajku nebudú chcieť zapojiť, keďže výstražný štrajk je dobrovoľný. Účastníci štrajku nebudú brániť tým kolegom, ktorí sa nechcú zapojiť do štrajku, aby riadne premávali," priblížila hovorkyňa bratislavského dopravného podniku Ľubica Melcerová s tým že v snahe zachovať aspoň minimálnu obsluhu najväčších nemocníc – budú linky 9 (Nemocnica Ružinov), 32 (zdravotnícke zariadenia na Kramároch) a 98 (Nemocnica Antolská) premávať aj počas štrajku.

Ak bude spoj MHD obsluhovať trasu linky v čase výstražného štrajku, vodič vozidlo neodstaví uprostred jazdy, ale obslúži všetky zastávky na trase danej linky až po konečnú. V čase od 8:00 hod. do 9:00 hod. však vozidlá tých vodičov, ktorí sa zapoja do výstražného štrajku, z nástupných zastávok nevyjdú na svoju trasu. Vozidlá MHD by tak nemali blokovať cestné komunikácie. "Odporúčame cestujúcim, aby si naplánovali svoje cesty tak, aby sa v pondelok ráno v čase od 8:00 hod. do 9:00 hod. nespoliehali na MHD. Po 09:00 hod. sa postupne obnoví premávka MHD v Bratislave," vysvetlila Melcerová.

Dodala, že aj naďalej prebiehajú rokovania s Vládou SR a predstavitelia podniku ešte budú počas víkendu rokovať so zástupcami zamestnancov o zjemnení podoby výstražného štrajku a o prípadných zmenách budú informovať.

Dopravný podnik uvádza, že racionalizačné a úsporné opatrenia, ktoré v DPB prebehli, nestačia na vykrytie výpadku tržieb aj napriek tomu, že sa v DPB v roku 2020 znížili náklady o 9 miliónov eur. Odborové organizácie sa snažia chrániť pracovné miesta, pretože bez pomoci od štátu je pravdepodobné zhoršovanie kvality MHD a tým aj redukovanie pracovných miest vodičov i obslužného personálu. DPB je 29. najväčší zamestnávateľ na Slovensku, pracuje v ňom viac ako 2800 ľudí v nepretržitej prevádzke. Vypravuje 100 pravidelných denných či nočných liniek, stará sa o 900 dopravných prostriedkov a denne prepraví 300 000 obyvateľov a návštevníkov Bratislavy.

Dopravné firmy na celom Slovensku, ktoré zabezpečujú MHD v 54 mestách, môžu čerpať Prvú pomoc od štátu za výpadok tržieb z cestovného, okrem 4 dopravných podnikov (vrátane DPB), v ktorých pracuje spolu 5000 ľudí.

(ts,nc)

Páčil sa vám článok?