Odľahčí dopravu v meste? V Ivanke pri Dunaji otvorili záchytné parkovisko

1.7.2020
0

Zdroj: BSK

Páčil sa vám článok?

Budovanie záchytných parkovísk a prestupných terminálov na vlaky či električky je jeden zo spôsobov, ako odľahčiť preplnené cesty. V stredu ovtorili nové záchytné parkovisko v Ivanke pri Dunaji. Vodiči tu môžu prestúpiť na vlak, vyhnúť sa kolónam a dostať sa do Bratislavy rýchlejšie.

V Ivanke pri Dunaji pri železničnej stanici môžu po novom vodiči využívať 158 parkovacích miest, pribudlo aj 80 miest pre bicykle. Na slávnostné otvorenie prišiel aj minister dopravy Andrej Doležal, župan Juraj Droba, generálny riaditeľ železníc Miloslav Havrila a ďalší. “Veľmi sa teším, že dnes otvárame v kraji nové záchytné parkovisko. Nedávno sme takto otvorili záchytné parkoviská i prestupné terminály vo Svätom Jure, v Pezinku, Šenkviciach a v Malackách," povedal po slávnostnom otvorení Droba.

Budovanie záchytných parkovísk v blízkosti železničných staníc je jedným z najdôležitejších trendov vo verejnej doprave. Ich úlohou je zvýšiť komfort cestujúcich a zatraktívniť cestovanie verejnou dopravou. Dostupné záchytné parkoviská prispievajú k tomu, aby ľudia presadli z áut do vlakov a pohodlne sa dopravili do mesta, nemusia byť v strese, kde zaparkujú, či obávať sa dopravných kolón. Ekologický rozmer cestovania verejnou dopravou je zjavný. Som rád, že aj toto záchytné parkovisko prispeje k tomu, že ľudia žijúci v najbližšom okolí Bratislavy sa dostanú do mesta opäť o niečo rýchlejšie a pohodlnejšie verejnou dopravou. Po Pezinku sa záchytného parkoviska dočkali aj ľudia v Ivanke. Ďalšie parkoviská s pomocou eurofondov postavíme aj v Nových Košariskách a Zohore,“ skonštatoval minister dopravy Andrej Doležal. 

Zdroj: BSK

Parkovisko v Ivanke pri Dunaji sa nachádza pri železničnej zastávkea je rozdelené Nádražnou ulicou dve časti po 78 parkovacích miest. Je oplotené a obe krídla parkoviska sú vybavené bezpečnostným kamerovým systémom a verejným osvetlením.

Prístup z parkoviska k nástupištiam je riešený dvomi spôsobmi, a to v podobe prístupového chodníka, ktorý okrem iného slúži aj ako bezbariérový prístup k železničnému nástupisku pre imobilných cestujúcich a krytým schodiskom. Pre lepšiu informovanosť cestujúcich sú k dispozícii štyri informačné tabule, ktoré zobrazujú odchody vlakov. Parkovanie osobných áut nie je spoplatnené.

S výstavbou sa začalo minulý rok v októbri. Celkové výdavky na projekt financovaný z fondov EÚ sú viac ako 1,7 milióna eur. Investíciu realizujú Železnice Slovenskej republiky.

Zdroj: BSK

V rámci podpory mobility a zníženia počtu motorových vozidiel na cestách tu vybudovali aj parkovisko pre bicykle s kapacitou 80 miest. Je kryté s osvetlením v oplotenom domčeku pod kamerovým systémom, v ktorom je možné bezplatne uzamknúť bicykel na neobmedzený čas.

Zdroj: BSK

Ďalšie záchytné parkoviská financované z eurofondov sú plánované v Nových Košariskách a Zohore.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?