V Bratislave parkuje neoprávnene 4 tisíc áut

12.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Zdá sa, že autá parkujúce na chodníkoch, trávnikoch či v pešej zóne zostanú trvalou traumou Bratislavčanov. Na odstavené autá v pešej zóne v čase, keď tam nemajú čo hľadať, sme si už akosi zvykli. Najnovšie sa však začína nepriechodne zapĺňať časť Gorkého ulice pri národnom divadle.

Autá tu parkujú nielen na vyhradených miestach, ale aj na chodníku a to tak, že často znemožnia prechádzanie dvom vedľa seba idúcim chodcom alebo mamičke s kočíkom. Nielenže porušujú zákaz státia na chodníku, ale nerešpektujú ani dopravnú značku zákazu vjazdu s výnimkou dopravnej obsluhy. Na rozdiel od blízkeho Komenského námestia, kde na ceste spájajúcej Gorkého ulicu s Jesenského vídať odťahovú službu niekoľkokrát denne, zostáva Gorkého ulica zo strany polície zatiaľ nepovšimnutá.

Ako nám povedal náčelník mestskej polície Staré Mesto Ivan Hricko, autá sa odťahujú priebežne z celého mesta. „Ak má niekto dojem, že sa neodťahuje, tak to bude tým, že sú tu len dve odťahové vozidlá, ktoré viac ako dvadsať áut denne neodtiahnu,“ vraví. Podľa neho v Bratislave parkuje neoprávnene 4 tisíc vozidiel, pričom denne sa odtiahne dvadsať a na dvadsať namontujú imobilizéry.

„Takých chodníkov, kde by nemali autá parkovať, je veľa, ale mestská polícia nie je schopná zabezpečiť poriadok pre nedostatok policajtov a technického vybavenia,“ priznáva I. Hricko a vzápätí dodáva: „My sa orientujeme na centrum mesta, najmä na pešiu zónu, ale pokiaľ ju chceme udržať čistú, musíme vyčistiť boxy pre obyvateľov, miesta vyhradené mestskej časti, mestu, diplomatom a odstrániť vozidlá tvoriace prekážku v cestnej premávke. Až potom sa venujeme iným miestam.“

Riešenie statickej dopravy na Gorkého ulici podľa I. Hricka v súčasnosti nie je prioritou mestskej polície. Prisľúbil však, že situáciu na Gorkého ulici preverí a aj keď nie pravidelne, ale aspoň občas tu mestskí policajti kontrolu vykonajú.

Chodci v centre mesta zrejme zostanú nejaký čas v „ofsajde“. Možno sa to podarí kompetentným zmierniť aspoň vytvorením nového oddychového miesta, akým by mohol byť park na Komenského námestí, ktorý sa stretol s mimoriadne priaznivým ohlasom Bratislavčanov.

(mil)

Zákaz vjazdu na Gorkého ulici pre niektorých vodičov neplatí. A polícia si s tým nevie rady...
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?