Vozidlá parkujúce na trávnikoch odtiahnu na záchytné parkovisko v Čiernom lese

8.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Po tom, ako sa v Petržalke v minulých dňoch roztopil sneh, vydali trávnaté plochy svedectvo nielen o svojom znečistení, ale aj o nezodpovednosti majiteľov áut. Mnohé trávniky sú rozjazdené a zničené, tráva, ktorá sa po dlhej zime spamätáva, sa na týchto miestach už asi nepozbiera.

Mnohí vodiči parkujú na plochách, ktoré nie sú na tento účel určené, čím zavadzajú napríklad pri odvoze smetí alebo ničia okolitú zeleň. V októbri minulého roku prijala mestská časť Petržalka všeobecne záväzné nariadenie o státí, odstraňovaní opustených vozidiel a ich častí. Jeho cieľom je sprísniť kontrolu, ale i postihovanie za nesprávne parkovanie.

Podľa VZN vodič nesmie zastaviť a stáť na miestach zakázaných zákonom, ale tiež na verejnej zeleni, chodníkoch, pochôdznej časti pristavanej technickej vybavenosti určenej len pre pohyb chodcov, dopravných prahoch použitých ako priechody pre chodcov vyznačených dopravným značením. Oproti pôvodne platnej úprave môže byť vozidlo odtiahnuté, aj keď netvorí prekážku cestnej premávky, ale stojí na mieste, kde je to zakázané, alebo ak nemá štátnu poznávaciu značku ani vyznačeného majiteľa. Odtiahnutie sa vykoná na náklady majiteľa odtiahnutého vozidla.

Petržalský starosta poveril mestskú políciu zabezpečením väčšej kontroly a dôslednejším postihovaním v súlade s týmto VZN. Vozidlá, ktoré budú stáť na trávnatých plochách, prípadne budú tvoriť inú prekážku, budú odtiahnuté na záchytné parkovisko v Čiernom lese.

Petržalská mestská časť vynakladá na úpravu rozjazdených a zničených trávnikov sídliskovej zelene nemalé finančné prostriedky. Jej predstavitelia si sú vedomí aj nedostatku parkovacích miest, čo sa snažia riešiť inými opatreniami, ale nechcú prehliadať uspokojovanie potrieb v oblasti parkovania na úkor porušovania iných zákonov. Petržalskí mestskí policajti budú práve preto robiť nárazové akcie zamerané na dodržiavanie ustanovení všeobecne záväzného nariadenia o státí a odstraňovaní vozidiel na území Petržalky.

(mp)

Páčil sa vám článok?