Bude namiesto parkoviska opäť parčík?

8.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Zámer mestskej časti Staré Mesto zmeniť parkovaciu politiku a postupne obmedziť parkovanie na uliciach sa stretol s pozitívnym ohlasom Bratislavčanov. Niet totiž dôvodu, aby autá parkovali na uliciach a na chodníkoch, keď môžu parkovať v podzemných garážach, kde nikomu neprekážajú.

To je aj prípad verejného plateného parkoviska na Komenského námestí za Slovenským národným divadlom. Parkovisko sa nachádza len niekoľko metrov od podzemnej garáže Alexia, pričom hodinový poplatok za parkovanie na povrchu a v podzemí je rovnaký. A keďže podzemná garáž nie je naplno vyťažená, ďalšia existencia parkoviska na Komenského námestí sa podľa nás ukazuje ako neopodstatnená. Navyše v okolí pribudnú v najbližších rokoch podzemné garáže na Uršulínskej ulici a pod Hviezdoslavovým námestím.

Preto je namieste otázka, či by sa na Komenského námestie nemal vrátiť verejný parčík, ktorý tu existoval až do roku 1972, keď bol zlikvidovaný pri prestavbe historickej budovy SND. Vtedy pod úroveň námestia zabudovali podzemné sklady a časť parku zastavali modernou prístavbou SND. Komenského námestie je tak azda jediným námestím v Bratislave, ktoré je súčasne aj parkoviskom.

Ako uvádzajú historické pramene, námestie vzniklo už v 18. storočí. Keď v roku 1886 postavili nové Mestské divadlo, priestor medzi Ondrejovou ulicou (Andreasgasse - dnes Gorkého) a Ružovou ulicou (Rosengasse - dnes Jesenského) zachovali a parkovo upravili. Pôvodne sa námestie volalo Pállfyho, od roku 1932 nesie názov Komenského námestie.

Námestie aj parkovisko je v správe mestskej časti Staré Mesto, preto nás zaujímalo, či staromestská samospráva podporí zrušenie parkoviska a opätovné vybudovanie verejného parku. Ako nás ubezpečil hovorca starostu Starého Mesta Milan Vajda, mestská časť túto myšlienku podporuje, pretože je plne v duchu zásad statickej dopravy, ktoré platia vo vyspelých krajinách. Podľa nich, za každé novovybudované parkovacie miesto v podzemí by malo byť zrušené jedno parkovacie miesto v nadzemí.

„Myšlienka vrátiť na Komenského námestie park, keďže v blízkosti už je nevyužitá podzemná garáž a budú vybudované ďalšie, je pozitívna a mestská časť o nej začne uvažovať,“ uviedol M. Vajda.

Slavo Polanský
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?