Hrozí kolaps dopravy. Zhotoviteľ obchvatu sa chystá v septembri zavrieť dva kľúčové nájazdy na Prístavný most

27.6.2018
0
Video: kolóny na d1 medzi bratislavou a trnavou, prevrátil sa tam kamión - D1 kolona vlna
Páčil sa vám článok?

Bratislavský magistrát vyhlásil, že si uvedomuje dôležitosť projektu obchvatu D4/R7, no zároveň požaduje, aby jeho dôsledky na dopravu a život Bratislavčanov boli čo najmenšie. Takýto obrovský projekt musí byť sprevádzaný aj komunikáciou európskeho rozmeru. Keďže primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal pociťoval výrazný deficit v tejto oblasti, zvolal na utorok včera  koordinačné stretnutie všetkých zainteresovaných strán.

„Pri takto obrovskom projekte je absolútne kľúčové, aby fungovala koordinácia a hlavne komunikácia. Nie len medzi jednotlivými úradmi či firmami, ktoré stavbu realizujú, ale hlavne s občanmi a inými dotknutými subjektami. Projekt D4/R7 bude úspešný iba vtedy, keď sa nám ho podarí vysvetliť všetkým Bratislavčanom. Každý musí rozumieť tomu, čo sa bude diať. Preto som zvolal dnešné a s jeho závermi pôjdem za ministrom dopravy,“  povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.  „Len pred dvomi týždňami sme dostali informáciu o etapizácii stavby, no chýbala nám dostatočná komunikácia, a preto sme zvolali koordinačné stretnutie. Lebo hoci ide o štátny projekt, jeho dosahy bude znášať najmä mesto," dodal.

Konzorcium súkromných firiem ohlásilo na september 2018 výstavbu obchvatu D4/R7, čo je najväčší stavebný a investičný projekt v Bratislave za posledné desaťročia. Táto stavba výrazne zasiahne do dopravnej situácie v Bratislave a ovplyvní život v meste. Hrozí napríklad, že v septembri absolútne skolabuje doprava v Bratislave. Zhotoviteľ obchvatu sa totiž chystá zavrieť dva kľúčové nájazdy na Prístavný most – zjazd smerom z Petržalky na Bajkalskú a zjazd na Prístavnú ulicu.

Ako problém sa ukazuje, že stále nie sú jasné obchádzkové trasy. „Ak niekto ráta s tým, že na obchádzkové trasy bude možné použiť Gagarinovu alebo Prievozskú, ktoré sú už teraz upchaté, mýli sa," vyhlásil Nesrovnal.

O stanovisko sme požiadali aj zhotoviteľa - konzorcium firiem, správu budeme aktualizovať. 

Na koordinačnom stretnutí sa zúčastnilo 25 zástupcov z radov mestských častí, župy, investorov, polície, dopravného podniku, štátnych orgánov, ministerstva dopravy a konzorcia D4/R7, ktoré stavbu realizuje. Každý mal možnosť vyjadriť svoj názor na projekt, vyjadriť sa ku komunikácii a veciam, ktoré je potrebné zlepšiť. 

Medzi najdôležitejšie závery stretnutia patrí nutnosť vytvorenia úradu splnomocnenca, ktorý bude projekt koordinovať, vysvetľovať a bude k dispozícii na zodpovedanie všetkých otázok občanov, zástupcov samospráv, inštitúcií a ďalších subjektov. Veľmi potrebné je aj zverejnenie harmonogramu prác, zvolenie reálnych obchádzkových trás, posilnenie prímestskej, vlakovej a mestskej dopravy, ako aj vybudovanie dočasných záchytných parkovísk, prípadne ďalších opatrení.

Primátor Bratislavy požiada o stretnutie ministra dopravy a výstavby SR Árpáda Érseka ako gestora projektu, predloží mu závery koordinačného stretnutia a budú spoločne hľadať riešenia, ako zlepšiť komunikáciu a zmierniť dôsledky tejto stavby na život Bratislavčanov.   

(ts, ms)

 

Páčil sa vám článok?