Na mieste parkoviska by mohol byť parkovací dom

7.3.2013
0
Na mieste parkoviska by mohol byť parkovací dom - parkovisko_cerveny_most
Páčil sa vám článok?

Bratislavské mestské zastupiteľstvo schválilo minulý týždeň zámer vypísať verejnú obchodnú súťaž na prenájom pozemku v lokalite Partizánska lúka v hornej Mlynskej doline za účelom vybudovania parkovacieho domu. Trojpodlažný parkovací dom s kapacitou 300-350 miest by mal vyrásť na mieste súčasného parkoviska, kde je vstup do doliny pri Červenom moste.

Zámer vybudovať tu parkovací dom poslancom odporučila mestská komisia pre revitalizáciu lesoparku. Keďže mesto nemá na takúto investíciu peniaze, parkovací dom by mal postaviť súkromný investor, ktorého mesto vyberie v obchodnej súťaži.

Aby nedošlo k zbytočným zásahom do chráneného prostredia a k žiadnym výrubom, pôdorys parkovacieho domu by mal presne kopírovať existujúce parkovisko. Uvažuje sa o dobe nájmu na 25 rokov, pričom výška nájomného má byť 1 euro ročne. Parkovacie podlažia majú byť otvorené bez energetických nárokov na vzduchotechniku, súčasťou objektu majú byť verejné sprchy a toalety pre návštevníkov lesoparku s bezbariérovým vstupom a miestnosťou pre bábätká. V objekte by podľa názoru komisie mohla byť aj doplnková občianska vybavenosť ako fitness centrum, bufet, kaviareň, príp. reštaurácia s detským ihriskom.

Podľa predbežného projektu, ktorý posudzovala aj mestská komisia, objekt by mohol mať jedno podzemné a dve nadzemné podlažia, s čiastočným využitím strechy na parkovanie a občiansku vybavenosť. Nosnú konštrukciu garáže by tvorili subtílne oceľové prvky. Fasádnu výplň by tvorili prírodné drevené lamely, resp. pletivo. Súčasťou fasády by bola živá zeleň, vedená vo fasádnom žľabe, ktorý opakovaným lomením vytvára pútavú dekoráciu a začleňuje objekt do prostredia lesa.

(brn)


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2013 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?