Od marca bude električenka platiť aj vo vlaku

7.2.2013
0
Od marca bude električenka platiť aj vo vlaku - bratislavska_integrovana
Páčil sa vám článok?

Od 1. marca 2013 sa v Bratislavskom kraji spúšťa toľko očakáva projekt Bratislavskej integrovanej dopravy. Pôjde o jeho prvú etapu a testovaciu prevádzku. Cestujúci si budú môcť kúpiť predplatné cestovné lístky s územnou platnosťou pre Bratislavu a okres Malacky. Platiť budú u všetkých dopravcov zapojených do integrovaného systému - Dopravného podniku Bratislava, Slovak Lines, Železničnej spoločnosti Slovensko a RegioJet.

Bratislavčania si budú môcť od marca kúpiť predplatný cestovný lístok (električenku) ako doteraz, ale cestovať budú môcť na území mesta aj osobnými a zrýchlenými vlakmi Železničnej spoločnosti a RegioJet a prímestskými autobusmi Slovak Lines. V rámci časovej platnosti električenky môžu v rámci Bratislavy prejazdiť neobmedzený počet jázd. Doteraz si museli pri každom nastúpení zakúpiť cestovný lístok.

„Cena integrovaného cestovného lístka bude v Bratislave rovnaká ako dnes. Pri cestách na Záhorie si Bratislavčania môžu kúpiť kombinovaný lístok s platnosťou pre Bratislavu a príslušné zóny na Záhorí,“ uviedla pre Bratislavské noviny riaditeľka odboru dopravnej integrácie Bratislavskej integrovanej dopravy, a.s., Zuzana Horčíková.

Koncom roka sa pripravuje spustenie druhej etapy Bratislavskej integrovanej dopravy, keď sa rozšíri aj na okresy Pezinok a Senec. Otvorená zostáva otázka, kedy budú v rámci integrovanej dopravy platiť aj jednorazové papierové cestovné lístky. To je podmienené nákupom označovačov pre Železničnú spoločnosť a pre DPB. Župa aj mesto pripravujú súťaže na nákup označovačov. Keď sa nakúpia a nainštalujú aj do vlakov a vozidiel bratislavskej MHD, verejná doprava v rámci kraja bude integrovaná v plnom rozsahu.

Cieľom integrácie dopravy je eliminovať duplicitné spoje rôznych dopravcov na tej istej trase. Snahou mesta a župy je preferovať koľajovú dopravu, to znamená, že na trasách, kde jazdia vlaky alebo električky, budú utlmované autobusové spoje.

„Na základe skúseností z Brna predpokladáme, že v prvej fáze bude integrovaný predplatný cestovný lístok využívať 40 percent cestujúcich. Očakávame, že cestujúcich bude potom postupne pribúdať,“ prezradila Z. Horčíková.

Električenky pre študentov a dôchodcov budú naďalej stáť polovicu, s 50-percentnou zľavou budú po novom jazdiť aj zdravotne ťažko postihnuté osoby (ZŤP). Cestujúci nad 70 rokov už nebudú môcť jazdiť celkom zadarmo, ale za evidenčné cestovné, ktoré by malo byť na rok 17 eur.

(ado)

Páčil sa vám článok?