Semafory v centre mesta neplánujú zapnúť

9.8.2012
0
Semafory v centre mesta neplánujú zapnúť - Spitalska semafor
Páčil sa vám článok?

V centre mesta je od apríla 2012 na Kamennom námestí a na Štúrovej ulici na štyroch miestach vypnutá svetelná signalizácia. Ohlas zo strany verejnosti je pozitívny, mesto a polícia nezaznamenali žiadne dopravné nehody spojené s vypnutím semaforov.

„Od vypnutia signalizácie na Kamennom námestí sme zaznamenali veľké množstvo pozitívnych ohlasov a len jeden negatívny. Len čo by však arogantné správanie šoférov ohrozovalo bezpečnosť chodcov na priechodoch, mesto okamžite prijme opatrenia a vykoná nápravu v ich prospech. Najdôležitejšia je totiž bezpečnosť a ochrana zdravia ľudí," povedala hovorkyňa bratislavského magistrátu Daniela Rodinová. Jediným problémom je križovanie električiek s autami, pretože niektorí nedisciplinovaní vodiči nerešpektujú dopravné predpisy a značenia v týchto úsekoch.

 „Motívov na vypnutie signalizácie bolo viacero, napríklad nízke dopravné zaťaženie, územie v zóne 30 km/h či časté vstupovanie chodcov na vozovku, keď mali červenú," povedala Rodinová.

Prv než sa svetelná signalizácia vypla, magistrát v spolupráci s Dopravným podnikom Bratislava porovnal situáciu v riadenom a v neriadenom režime. Výsledok ukázal, že prospešnejší bol neriadený režim. Celý dopravný uzol je od vypnutia semaforov pod dohľadom polície. „Krajský dopravný inšpektorát Krajského riaditeľstva policajného zboru v Bratislave v poslednom období nezaznamenal problémy súvisiace s predmetnými križovatkami," uviedol krajský policajný hovorca František Peczár.

Keďže súčasný režim šetrí čas chodcom, vodičom áut a skrátila sa aj doba prejazdu električiek, semafory sa neplánujú opäť zapnúť. Bratislavský magistrát ich však nemá v pláne fyzicky odstrániť, pretože ak by sa situácia zmenila a chodci by boli ohrozovaní, opätovne sa signalizácia môže zapnúť.

Martina Chudá


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 2012 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?