V autobuse číslo 21 sa možno pripojiť na bezplatné wifi

24.7.2012
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavčania sa môžu pripojiť na internet už aj v autobuse mestskej hromadnej dopravy (MHD). Od pondelka 23. júla 2012 je bezplatným wifi pripojením vybavená linka číslo 21, ktorá jazdí z autobusovej stanice Mlynské Nivy do Devínskej Novej Vsi. Či neskôr pribudne pripojenie aj v ďalších autobusoch, sa zatiaľ nevie.

Voľná wifi zóna sa totiž zavádza len na skúšku a jej cieľom je overiť spoľahlivosť pripojenia na internet pri pohybe vozidla. Až po tomto vyhodnotení sa bude podľa hovorkyne Dopravného podniku Bratislava (DPB) Agáty Stanekovej o ďalších wifi pripojeniach uvažovať. Testovanie projektu, ktorý využíva GSM technológiu od mobilného operátora, potrvá do polovice augusta v autobuse s evidenčným číslom 1824. Na možnosť pripojiť sa na internet upozorňujú aj nálepky na oknách či dverách autobusu.

Cestujúci môžu od pondelka v 21-tke surfovať po internete, prezerať si maily alebo pripojenie využívať na rôzne nové komunikačné aplikácie. Sťahovanie filmov a hudby je však zablokované. Podľa odhadov by rýchlosť pripojenia mohla dosahovať približne 1Mbit/s.

Internet prevádzkuje spoločnosť See&Go. Tá má v mnohých autobusoch MHD aj obrazovky, na ktorých premieta dokumentárne filmy, reklamy či krátke správy. Spoločnosť bude zároveň overovať počet pripojení a objem prenesených dát.

Ak chce Bratislavčan využiť službu, musí disponovať zariadením podporujúcim wifi a prihlásiť sa do siete seeandgo-free-wifi. Službu podľa dopravcu už v pondelok využilo množstvo cestujúcich, ktorí si pripojenie na internet pochvaľovali.

(TASR)

Páčil sa vám článok?