Bratislavský kraj sa zapojí do projektu TransDanube

5.11.2011
0
Páčil sa vám článok?

Na možnostiach využitia trvalo ekologickej dopravy v cezhraničných turistických oblastiach pozdĺž toku Dunaja sa aktívne zúčastní aj Bratislavský samosprávny kraj. Rozhodli o tom krajskí poslanci, keď v piatok schválili vstup kraja ako partnera do projektu TRANSDANUBE.

Projekt TransDanube korešponduje so stratégiou Európa 2020. Iniciovala ho rakúska Agentúra pre životné prostredie. Na dvojročnom projekte za 2,5 milióna eur prevažne z európskych fondov sa budú podieľať okrem Rakúska a Slovenska aj Nemecko, Maďarsko, Chorvátsko, Srbsko, Bulharsko a Rumunsko.

Dunaj na slovenskom území poskytuje vysoké možnosti na rozvoj cestovného ruchu. Turisticky veľmi atraktívnu, no dosiaľ nie optimálne využívanú lokalitu v regióne predstavuje najmä vodná priehrada v oblasti Čunova. Výraznou slabinou využívania turisticky príťažlivých miest v oblasti celého Podunajska je v súčasnosti nedostatočná propagácia tohto územia, slabo rozvinutá infraštruktúra a absentuje aj ucelený informačný systém o možnostiach dopravy.

Bratislavský samosprávny kraj navrhuje v rámci projektu TransDanube vypracovanie komplexnej štúdie tejto oblasti a možností využitia potenciálu pre rozvoj turistického ruchu, s dôrazom na využívanie trvalo udržateľnej ekologickej dopravy. Možno totiž očakávať, že po vybudovaní rýchlostnej cesty R7 sa atraktívnosť celej oblasti prudko zvýši. Zahraničných návštevníkov tiež podľa BSK priláka aj napojenie oblasti na medzinárodnú sieť cyklotrás.

(TASR)

Páčil sa vám článok?