Posúdia možnosť cyklochodníka cez Sihoť

26.9.2011
0
Posúdia možnosť cyklochodníka cez sihoť - Sihot1
Páčil sa vám článok?

Možnosťami vybudovania cyklotrasy v lokalite Sihoť pozdĺž Devínskej cesty sa na pracovnom stretnutí zaoberali minister životného prostredia József Nagy, primátor Bratislavy Milan Ftáčnik a generálny riaditeľ Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) Radoslav Jakab.

Cyklotrasa vedúca z hlavného mesta k mestskej časti Devínska Nová Ves a ďalej až k obci Závod na Záhorí je práve v úseku Sihoť prerušená. Pomerne náročný terén nedovolí vybudovať cyklochodník popri cestnej komunikácii, a preto sa hľadá alternatívne riešenie. Jednou z možností je vedenie trasy cez Sihoť, ktorá však leží v ochrannom pásme vodných zdrojov. Na rozlohe 220 hektárov je tu vybudovaných 46 studní a ďalších 150 kontrolných bodov, ktoré si vyžadujú stálu ochranu pred poškodením alebo zneužitím.

Podľa ministra Nagya sa aktéri stretnutia dohodli na vytvorení pracovnej skupiny, ktorá posúdi a navrhne možnosti technického riešenia cyklochodníka tak, aby nedošlo k ohrozeniu vodných zdrojov. Túto alternatívu podporujú aj členovia občianskeho združenia, usilujúceho sa o bezpečnú cyklopremávku z Bratislavy na Devín.

Primátor Ftáčnik poukázal na význam, aký hlavné mesto venuje budovaniu bezpečných cyklotrás. Ako povedal, mestská samospráva vybudovanie cyklochodníka cez Sihoť podporí. Išlo by o ďalší úsek, ktorý by nadväzoval na plánovaný slovensko-rakúsky cyklomost Devínska Nová Ves - Schlosshof, o ktorý sa usiluje Bratislavský samosprávny kraj. Proti cyklochodníku cez Sihoť nie je ani BVS. Ako dodal Radoslav Jakab, BVS však musí trvať na ochrane vodných zdrojov. Pracovná skupina by mala zvážiť aj financovanie projektu a vyčísliť náklady, lebo v prípade financovania cez BVS by sa investície museli premietnuť do ceny vody, uviedol Jakab.

(TASR)

Páčil sa vám článok?