Na Mudroňovej obnovia aj inžinierske siete

17.9.2011
0
Na mudroňovej obnovia aj inžinierske siete - 200110 rozkopavka
Páčil sa vám článok?

Mudroňovu ulicu čaká rozsiahla rekonštrukcia, ktorá sa bude týkať nielen vozovky, ale aj takmer všetkých inžinierskych sietí s výnimkou trolejového vedenia a elektrických rozvodov. Rekonštrukcia asi 1700 metrov dlhého úseku od Zámockej ulice po napojenia na Búdkovú cestu potrvá až do roku 2003.

Ako nás informoval vedúci oddelenia výstavby bratislavského magistrátu Ing. Ernest Tomášik, CSc., rekonštruovať by sa okrem vozovky mali vodárenské zariadenia, kanalizácia, rozvody plynu a telekomunikačné vedenia. Každá z týchto čiastkových rekonštrukcií by si vyžadovala rozkopávky, preto mesto všetky práce skoordinovalo tak, aby sa vykonali naraz a čo najmenej obťažovali občanov. Na dĺžku rekonštrukčných prác má určujúci vplyv aj okolnosť, že živičné povrchy je možné klásť len v teplých mesiacoch.

Rekonštrukcia sa uskutoční v siedmich etapách. Pri rekonštrukcii každého úseku v ňom bude vylúčená doprava vrátane trolejbusovej. Trolejbusy jazdiace po Mudroňovej z centra budú mať konečnú na Šulekovej ulici a v smere od Horského parku budú končiť na provizórnej otočke na Jančovej ulici. Tieto dve miesta bude spájať kyvadlová autobusová doprava. Pri rekonštrukcii každého z úsekov bude vždy k dispozícii jeden jazdný pruh pre miestnych obyvateľov, rýchlu zdravotnú pomoc, políciu a hasičov.

Ako prvý príde na rad úsek Streleckej ulice (v blízkosti Hradu a Národnej rady SR), na ktorom sa začnú práce koncom augusta tohto roka.

Zúčastnení investori vložia do rekonštrukčných prác asi 150 miliónov korún, z toho asi 80 miliónov pripadá na rekonštrukciu komunikácie. Pri týchto prácach sa upravia aj zastávky MHD tak, aby nezasahovali do jazdného pruhu, ako je to v súčasnosti. Podľa Ing. Tomášika môžu miestni obyvatelia, ktorí chcú zmeniť umiestnenie vodovodných a plynových prípojok, využiť situáciu, keď bude ulica rozkopaná.

Vedenie obchádzkových trás sa ešte len prerokováva, už dnes je však isté, že magistrát ich zverejní na svojej webovej stránke a budú sa operatívne prispôsobovať jednotlivým štádiám rekonštrukčných prác.

Tzv. „mačacím hlavám", ktorými je vydláždená Mudroňova ulica, odzvonilo: nová vozovka bude z asfaltového betónu. Z iných zaujímavostí spojených s rekonštrukciou možno spomenúť fakt, že v okolí Hradu a Národnej rady SR bude kamenná dlažba a pri Hrade majú pribudnúť tri parkovacie miesta pre autobusy s jeho návštevníkmi. Žiaľ, viaceré stromy na Mudroňovej ulici stoja nad vodovodným potrubím, čo je protizákonné, preto sas budú musieť odstrániť. Povolenie na ich výrub už bolo vydané.

(lau)

Neklamným znamením, že sa blíži letná tustická sezóna, sú aj rozkopané bratislavské ulice. Najmä v centre Bratislavy robia tieto rozkopávky vážne problémy motoristom, ale aj chodcom. Či už ide o Palisády (na fotografii), Panenská, Kozia, Šulekova, Hviezdoslavovo námestie či Vajanského nábrežie. Príčinou je rekonštrukcia rozvodných sietí, najmä telekomunikačných káblov a verejného osvetlenia. Do konca júna by údajne všetky tieto jamy mali z ulíc zmiznúť. A to sa v Starom Meste ešte chystá komplexná rekonštrukcia Mudroňovej ulice...
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?