Lepšia doprava nesúhlasí s návrhom redukcie MHD

18.8.2011
0
Páčil sa vám článok?

Občianska iniciatíva (OI) Lepšia doprava nesúhlasí s návrhom Dopravného podniku Bratislava (DPB), a.s. na redukciu výkonov v MHD o 4,5 milióna vozokilometrov. TASR o tom informoval Martin Fundárek za OI.

Lepšia doprava upozorňuje, že materiál, ktorý bol predložený na verejnú diskusiu, je veľmi stručný a neobsahuje podrobnosti, ktoré by ukázali plný význam navrhovaných opatrení. Napríklad za tvrdením, že redukcia sa nedotýka počas pracovných dní základných električkových liniek, sa skrýva ponechanie súčasného, prázdninového prevádzkového režimu bez zmeny aj počas školského roka. To predstavuje ďalej podľa OI pokles kapacity na jednotlivých radiálach od 20 do 43 percent oproti obdobiu pred prázdninami.

Podľa Lepšej dopravy bude dôsledkom týchto opatrení výrazný odlev cestujúcich z MHD, väčšie dopravné zápchy a problémy s parkovaním. "MHD tým stratí charakter verejnej dopravnej služby a posunie sa do pozície sociálnej služby. Mesto musí hľadať prostriedky na dofinancovanie MHD. Pri pokračujúcom rozvoji mesta a vzniku nových štvrtí či nákupných centier bude treba prepravné výkony zvyšovať a nie znižovať," konštatuje Lepšia doprava.

DPB v súvislosti s úspornými opatreniami, ktoré sa začali nástupom nového manažmentu predložil Magistrátu hlavného mesta SR Opatrenia na redukciu výkonov MHD V Bratislave. Spoločnosť podľa jej hovorkyne Agáty Stanekovej navrhuje zredukovať do konca roka 1,5 milióna najazdených kilometrov, čo predstavuje "len" desaťpercentú percentnú úsporu z celkového množstva plánovaných vozokilometrov.

Pripomenula, že DPB prístúpil k redukčným opatreniam pre kritickú finančnú situáciu. Okrem plánovanej straty 12 miliónov eur, ktorú chce znížiť na 6,9 milióna, mesto spoločnosti dlží za minulé roky 15 miliónov eur a krátilo príspevky na tento rok o tri milióny eur. "DPB sa snaží vyhovieť cestujúcej verejnosti, ale opatrenia sú v súčasnosti nevyhnutné," uzavrela Staneková.

(TASR)

Páčil sa vám článok?