Medzi Starým a Novým mostom chýba cyklochodník, cyklisti sú dezorientovaní

15.8.2011
0
Medzi starým a novým mostom chýba cyklochodník - Cyklochodnik1
Páčil sa vám článok?

Na úseku medzi Starým a Novým mostom na petržalskej strane chýba oficiálny chodník pre cyklistov. Najmä zahraniční cyklisti ho hľadajú márne. Jeho vybudovanie sa tak skoro ani nechystá.

Mnohí cyklisti, ktorí prichádzajú k Starému mostu od Klokočovej ulice sú za ním bezradní. Oficiálny cyklochodník sa skončil, a tak majú len tri možnosti, ako prejsť pod Nový most. Všetkými tromi pritom porušujú predpisy! Prvá je po Viedenskej ceste, ktorá je však od Starého mosta jednosmerná a cyklisti jazdia v protismere, čo potvrdil aj hovorca riaditeľstva PZ Bratislava František Peczar: „Cyklisti jazdiaci v smere na Nový most sa dopúšťajú priestupku."

Cez Sad Janka Kráľa by cyklisti nemali jazdiť, a tak zostáva tretia možnosť, cez Tyršovo nábrežie, kadiaľ žiadny cyklochodník nevedie. Podobná situácia je pritom aj z opačnej strany, od Nového mosta, s tým, že cyklisti môžu prejsť frekventovanou Viedenskou cestou, no s chaoticky zaparkovanými autami.

Absencia cyklistickej trasy dezorientuje aj zahraničných cyklistov, prichádzajúcich z Rakúska alebo z Maďarska. Mestská organizácia STaRZ, ktorá sa stará o správu existujúcich a budovanie nových cyklotrás, absenciu cyklistického chodníka na tomto úseku priznáva. Tvrdí, že mesto v minulosti zabezpečovalo architektonickú štúdiu, ktorá uvažovala aj s umiestnením chodníka pre cyklistov na tomto území. STaRZ sa chce týmto nedostatkom v budúcnosti zaoberať, v súčasnosti však rieši cyklotrasy na Viedenskej ceste, Košickej a na ďalších, finančne menej náročných projektoch.

Robert Lattacher
FOTO - autor

Páčil sa vám článok?