Na Farského jazdia vodiči cez priechod

1.7.2011
0
Na farského jazdia vodiči cez priechod - Farskeho1
Páčil sa vám článok?

V meste sa už stalo pomaly samozrejmosťou, že nedisciplinovaní vodiči jazdia cez priechody a ohrozujú chodcov. Neprekáža im dopravné značenie a často ani dopravné značky. Príkladov je veľa, jedným z nich je aj Farského ulica v Petržalke.

Priechod pre chodcov na Farského ulici sa stal pre autá spojovacou cestou, ktorá ich dovedie na parkovisko. Vodiči si však často neuvedomujú (alebo nechcú uvedomiť), že nielenže jazdia cez priechod, ale v jeho bezprostrednej blízkosti je aj detské ihrisko, na ktorom sa hrá množstvo detí. Vodičom tu navyše neprekáža ani fakt, že v päťmetrovom ochrannom pásme v okolí priechodu pre chodcov je zakázané parkovanie a toto nariadenie v pohode porušujú.

Miestne samosprávy zvyknú riešiť podobné problémy osadením zábran. Situácia na Farského je však zatiaľ stále rovnako nebezpečná a najviac na to doplácajú najmenší, ktorí si neuvedomujú, že musia dávať pozor nielen na autá prichádzajúce zboku, ale aj spoza seba či z cesty oproti. Podľa fotografie je navyše zrejmé, že ani dopravná značka nie je dobre osadená, pretože sa nachádza za priechodom pre chodcov a problematické je aj osadenie tzv. retardéra z jednej jeho strany .

Z krajského dopravného inšpektorátu informovali, že na nevhodne umiestnenú dopravnú značku upozornia správcu komunikácie, ktorým je v tomto prípade Miestny úrad v Petržalke. Podľa polície bol spomaľovač v tejto lokalite umiestnený už skôr, „čo ma za následok doplnenie značenia na existujúci stĺpik s dopravnou značkou IP8," uviedla polícia v stanovisku.

Ako v ňom ďalej doplnila, bezbariérová úprava a samotný priechod pre chodcov bol riešený až v neskoršom období. Podľa polície je však spomaľovač umiestnený správne vzhľadom na smerovanie intenzity dopravy. Dva retardéry vraj nie sú v tomto prípade technicky vhodné.

(rob)

Na Farského ulici ťažko určiť, kde sa končí priechod a začína sa cesta.
FOTO - Rastislav Gemerský

Páčil sa vám článok?