Na Františkánskom námestí vzniklo parkovisko diplomatických vozidiel

29.6.2011
0
Na františkánskom námestí vzniklo parkovisko diplomatických vozidiel - Frantiskanske1
Páčil sa vám článok?

Vozidlá patriace zahraničným diplomatickým misiám si zvykli pravidelne parkovať na Františkánskom námestí v centrálnej pešej zóne Starého Mesta. Podobné parkovanie by si v susednej Viedni pravdepodobne nedovolili.

Denne tu zaparkuje viac ako desať áut s diplomatickým označením. Ide najmä o vozidlá francúzskych a gruzínskych diplomatov. Vodiči týchto áut zrejme nepoznajú alebo nechcú poznať miestne všeobecne záväzné nariadenia. Napríklad to týkajúce sa pešej zóny. Hovorí sa v ňom aj o tom, že autá na komunikáciách pešej zóny jednoducho nemôžu parkovať. Úrady, ale aj polícia, odkazujú najmä na Viedenský dohovor o diplomatických stykoch. Staromestská samospráva navyše pripomína, že mestská polícia nesmie nasadiť tzv. papuču, ak ide o vozidlo osoby používajúcej výsady a imunitu podľa osobitného predpisu alebo medzinárodnej zmluvy, ktorou je Slovensko viazané.

Krajská polícia informovala, že imunita sa vzťahuje na konkrétnu osobu, ktorá ju musí preukázať. Na vozidlá, ktoré používajú osoby užívajúce výsady a imunity na území Slovenska, sa vzťahujú ustanovenia článkov Viedenského dohovoru. Vodiči týchto vozidiel vzhľadom na pracovné zaradenie môžu byť taktiež vyňatí z priestupkovej a trestnoprávnej zodpovednosti v zmysle medzinárodného práva. Viedenský dohovor však pripomína, že diplomati majú rešpektovať zákony krajiny, v ktorej sú vyslaní!

Okrem porušenia nariadenia staromestskej samosprávy je parkovanie vozidiel diplomatických misií v pešej zóne neslušné a netaktné. Ak aj totiž majú diplomati imunitu, neznamená to, že si v pešej zóne môžu robiť s autami, čo sa im zachce a ani finančne na tom určite nie sú tak zle, aby si nemohli platiť parkovanie na niektorom z parkovísk blízko centra mesta.

Robert Lattacher
FOTO - autor

Páčil sa vám článok?