Mnohí vodiči blokujú kontajnery, riešiť to môže aj osadenie dopravnej značky

24.6.2011
0
Páčil sa vám článok?

Problémy s parkovaním áut pri kontajnerových stojiskách pociťujú mnohé mestské časti a situácia býva zlá najmä na sídliskách. Len v Petržalke evidujú množstvo prípadov neodvezenia odpadu vzhľadom na blokovanie kontajnerov. Autá zaparkované pri stojiskách jednoducho nedovolia prístup k nim, čo spôsobuje, že na stojiskách sa potom hromadí odpad.

Zlé skúseností však majú aj v iných mestských častiach, a to nielen na sídliskách. Niečo podobné napríklad zažívali v Starom Meste na Bartókovej ulici, kde osobné vozidlá často parkovali priamo pri východe zo stojiska. Vodiči tam zastavovali najmä v noci, keď nenašli iný priestor na odparkovanie. Situácia sa nakoniec vyriešila tým, že priestor pri stojisku sa vykolíkoval, čo zabraňuje, aby na uvedenom mieste parkovali osobné autá. Nie je to však jediný spôsob, ako sa brániť pred nezodpovednými vodičmi.

Mestská spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) dala návod na to, ako postupovať, ak sa situácia neustále opakuje: Na základe odporučenia mestskej polície má správca zabezpečiť prístup k stojisku dopravnou značkou zákaz státia a dodatkovou tabuľou „dopravnej obsluhe a OLO, a.s., vjazd povolený v deň odvozu". Žltou farbou má navyše označiť priestor pri stojisku na vozovke. O dopravnú značku musí podľa OLO požiadať správca a dodáva, že iba v prípade, ak je dopravná značka osadená, môže polícia konať. V opačnom prípade nemá žiadnu právomoc. Mnohí správcovia už na tento problém reagujú a zabezpečujú osadenie dopravnej značky.

Spoločnosť OLO na záver pripomína, že každý správca je povinný umožniť vstup k stanovišťu kvôli vyprázdňovania zberných nádob, kontajnerov. „V prípade, že kontajnerové stojisko je v dňoch odvozu neprístupné pre zaparkované vozidlá priamo pri stojisku kontajnerov, vykonáva OLO náhradný odvoz do 24 hodín," uviedla spoločnosť.

(rob)

Páčil sa vám článok?