Petržalka chce hovoriť o 16 plochách na parkovanie

11.5.2011
0
Páčil sa vám článok?

Najväčšia bratislavská mestská časť (MsČ) Petržalka a hlavné mesto SR by po dohode mohli spoločne vytypovať priestory, ktoré by mohli zvýšiť kapacitu parkovania. Petržalka chce hovoriť o 16 plochách.

Uviedol to po utorkovej verejnej diskusii o parkovaní v tejto mestskej časti jej starosta Vladimír Bajan. Podľa neho ide nielen o problém Petržalky, ale napríklad aj Dlhých dielov v Karlovej Vsi, niektorých častí Nového Mesta či Ružinova.

"Začneme tam, kde cítime, že by to bolo najmenej bolestné. To sú zapustené, polozapustené parkoviská, takýchto plôch máme šesť. Ideme osloviť niektoré firmy, ktoré sa nás pýtali, že by chceli PPP projekty v tejto veci," konkretizoval Bajan s tým, že o nej rozhodnú petržalskí miestni poslanci.

V Petržalke nie sú výnimkou rodiny s viacerými autami a túto situáciu treba zohľadniť pri riešení statickej dopravy. "V Londýne ľudia uvažujú o tom, či majú mať druhé auto, lebo parkovanie druhého auta je spoplatnené stovkami libier," uviedol starosta príklad z Veľkej Británie. Dodal, že problém parkovania by sa riešil ľahšie, ak by v Bratislave fungovala lepšie mestská hromadná doprava (MHD) a spomenul aj nosný dopravný systém MHD.

Na verejnej diskusie sa zúčastnil aj Peter Schlosser z dopravno-inžinierskej spoločnosti Dotis Consult, ktorá vypracovala pred časom dopravné prieskumy v tejto MsČ. "Problémom v Petržalke je, že tu vzniká neriadené a bezohľadné parkovanie," konštatoval Schlosser. Na otázku TASR týkajúcu sa množstva potrebných parkovacích miest uviedol, že podľa výsledkov výskumu v súčasnosti chýba asi 13.500 miest a o päť rokov, ak sa bude situácia vyvíjať nekoordinovaným spôsobom, tak bude chýbať približne 20.000 parkovacích miest.

(TASR)

Páčil sa vám článok?