Petržalské chodníky sú parkoviskami, mestská polícia však tvrdí, že to rieši

11.5.2011
0
Petržalské chodníky sú parkoviskami, mestská polícia však tvrdí, že to rieši - Parkovanie2
Páčil sa vám článok?

Dodržiavanie zákona o premávke na cestných komunikáciách je pre niektorých vodičov problémom. Zrejme najviac sa to týka parkovania na chodníkoch. Niektorým nič nehovorí jedenapolmetrová povinná medzera. Osobitne zlá situácia je na chodníkoch v Petržalke. Tie si mnohí vodiči zobrali len pre seba a berú ich ako samozrejmé parkovisko.

Typickým príkladom toho, ako si vodiči mýlia chodník s parkoviskom a neberú ohľad na chodcov, sú napríklad ulice Krásnohorská a Vyšehradská. V prvom prípade, na Vyšehradskej ulici musia aj obyvatelia z blízkych domov (neraz aj matky s deťmi) obchádzať auto stojace na chodníku. Na výber majú buď cestičku cez trávnik (v prípade, že prší, tak aj po blate) alebo po ceste. Na Krásnohorskej ulici tiež nemá chodec na výber. Auto parkujúce na nesprávnom mieste musí obísť cez cestu, hoci tá ide do zákruty, kde hrozí s kolíziou s autom.

Podnetom bola sťažnosť čitateľa Rastislava Gemerského, ktorý sa sťažuje na podľa neho každodennú situáciu v týchto miestach.

Mestská polícia pripomína, že zastavenie a státie motorových vozidiel na chodníkoch upravuje zákon. Ten hovorí, že iní účastníci cestnej premávky než chodci nesmú chodník používať. To neplatí, ak dopravnou značkou alebo dopravným zariadením nie je určené inak, alebo ak ide o zastavenie alebo státie vozidla, pri ktorom ostane voľná šírka chodníka najmenej 1,5 metra. „Pokiaľ ide o Vyšehradskú, ako aj Krásnohorskú ulicu, parkovanie na chodníkoch tu hliadky mestskej polície pravidelne riešia a len za prvé mesiace tohto roka sme tu evidovali 170 podobných priestupkov," uviedla vo svojom stanovisku mestská polícia.

Situácia v Bratislave (ale zrejme najviac v Petržalke) sa vôbec nezlepšuje. Skôr naopak. Záleží preto na polícii, či tento problém bude riešiť okamžite a zásadne, alebo si po čase jednoducho zvykneme, že chodník v hlavnom meste Slovenska znamená súčasne aj cesta či parkovisko.

(rob)
FOTO - Rastislav Gemerský
Páčil sa vám článok?