Rezidenčné parkovanie pripravuje aj Petržalka

13.9.2010
0
Páčil sa vám článok?

Projekt rezidenčného parkovania pripravuje aj bratislavská Petržalka. Samospráva sa podľa neho inšpiruje skúsenosťami európskych metropol, napríklad Prahy či Viedne, ktoré sa už začali prenášať aj do Bratislavy a do praktických krokov sa už premietli v Starom Meste.

"Pilotne by sa mala vybrať jedna lokalita, kde by sa odskúšala táto forma regulovaného parkovania. Následne by sa premietla na celú Petržalku," povedal pre agentúru SITA hovorca mestskej časti Ľubomír Andrassy. Ešte v tomto roku by sa mohla vytypovať konkrétna lokalita a mohli by sa stanoviť pravidlá parkovania. K prvej, teda skúšobnej prevádzke by mohlo podľa Andrassyho dôjsť v roku 2011.

Na prvom mieste v projekte rezidenčného parkovania by boli podľa hovorcu majitelia nehnuteľností v tejto mestskej časti a obyvatelia s trvalým pobytom v Petržalke. Pre tých, ktorí tu majú prechodný pobyt, prípadne prídu len na návštevu, by malo slúžiť menšie parkovisko, napríklad so štyrmi alebo piatimi parkovacími miestami. "Projekt zvýrazňuje postavenie obyvateľov dotknutej mestskej časti a vytvára predpoklad, že každý Petržalčan bude mať kde zaparkovať, ale určite to negarantuje stav, že vodič zaparkuje priamo pred vchodom do domu," uviedol Andrassy.

Rezidenčné parkovanie by však fungovalo za určitých podmienok. Pri porušení pravidiel by sa napríklad pristupovalo k odťahovaniu áut a k prísnym represiám. "Musí byť pripravená pružná spolupráca s mestskou políciou a odťahovou spoločnosťou, ktorá by bola 24 hodín denne schopná reagovať na podnety a následne obtiahnuť zle zapakované autá. To je základná podmienka úspešného fungovania projektu," doplnil Andrassy. Medzi základné pravidla by patrilo aj to, že každý Petržalčan má právo na jednu parkovaciu kartu v zóne rezidenčného pakovania za symbolickú cenu. Na ostatné auta by si musel dokúpiť kartu za komerčný, poslancami zastupiteľstva stanovený cenový limit. Na porovnanie, v Prahe stojí podľa Andrassyho prvá karta 700 korún českých, druhá je za 7-tisíc korún českých.

Projekt rezidenčného parkovania, ktorý spustilo Staré Mesto a pripravuje aj Petržalka, si podľa Andrassyho vyžaduje aj novelu cestného zákona. "V Českej republike má samospráva k takémuto kroku zákonnú oporu, pričom na Slovensku je legislatíva v tejto oblasti, teda oblasti regulácie parkovania či rezidenčných foriem parkovania, veľmi slabá, ak nie prázdna," dodal Andrassy.

(sita)

Páčil sa vám článok?