Situácia na Macharovej ulici sa vyostruje

6.8.2010
0
Páčil sa vám článok?

Prevádzkovanie parkoviska odtiahnutých osobných áut na Macharovej ulici by mohli poslanci vyriešiť na mimoriadnom rokovaní miestneho zastupiteľstva v auguste.

Práve na augustovom rokovaní sa majú petržalskí poslanci zaoberať kontroverzným parkoviskom, s ktorého prevádzkou mnohí obyvatelia z okolia nesúhlasia, ale sú aj takí, ktorým neprekáža. Mimoriadne zastupiteľstvo môže ukázať, či poslanci budú súhlasiť s novými podmienkami v novej zmluve. Údajne s nimi nemá problém ani prevádzkovateľ odťahovacej služby, spoločnosť Car Towing. Tá na základe zmluvy o päťročnom prenájme podpísanej starostom 26. júna 2009 začala 19. júla 2010 s odťahovaním áut zo Starého Mesta a Petržalky. Hneď potom sa na adresu starostu Petržalky Milana Ftáčnika (nominat Smer-SD) zniesla kritika zo strany petičného výboru. Ten mu v mene 307 obyvateľov ulíc Macharova, Pifflova a Wolkrova poslal otvorený list, kde ho žiadal o definitívne vypovedanie zmluvy o prenájme plochy.

Obyvateľom prekáža najmä, že nákladné odťahovacie autá jazdiace pod oknami obytných domov ich rušia, navyše zhusťujú dopravu na úzkych uliciach, na ktorých majú po oboch stranách zaparkované svoje vozidlá. Argumentujú, že lokalita prišla o parkovacie miesta, ale aj finančnou nevýhodnosťou prenájmu pre mestskú časť. Ročne dostane mestská časť za prenájom 30-tisíc eur.

Iná časť miestnych obyvateľov, ktorí prišli s petíciou za zachovanie parkoviska pre odtiahnuté autá, tvrdí, že na bývalej voľnej ploche normálne autá vôbec neparkovali a prostredie tam bolo zanedbané a často nebezpečné.

Z miestneho petržalského úradu nás informovali, že o zámere zriadenia parkoviska sa vedelo pol roka dopredu predtým, ako starosta Milan Ftáčnik zmluvu podpísal. Tú mal na podnet miestneho zastupiteľstva neskôr vypovedať, no vzhľadom na sankciu, ktorá by zaťažila rozpočet samosprávy, výpoveď radšej stiahol. Vypovedanie bez sankcie by bolo možné len v prípade, ak má samospráva k dispozícii konkrétny projekt riešenia daného územia. Vtedy by musel prevádzkovateľ parkoviska odísť bez náhrady.

Miestni poslanci podľa informácie úradu na predchádzajúcich zastupiteľstvách neschválili projekt ani návrh novej zmluvy. S novými podmienkami vraj súhlasí aj spoločnosť Car Towing. Mala by sprístupniť 25 bezplatných parkovacích miest, vybudovať novú prístupovú komunikáciu k areálu, revitalizovať okolie a po šiestich rokoch prenájmu odovzdať areál mestskej časti.

Spoločnosť Car Towing, a.s., odťahuje pre Staré Mesto na základe zmluvy z konca minulého roka.

(rob)

Páčil sa vám článok?