Nová cesta na Macharovej bude, ale nie bez zmluvy

27.7.2010
0
Páčil sa vám článok?

Nová prístupová komunikácia k dočasnému parkovisku pre odtiahnuté autá na Macharovej ulici v bratislavskej Petržalke bude, ale spoločnosť Car Towing, a.s., požaduje právne relevantný zmluvný podklad. Pre agentúru SITA to uviedol predseda predstavenstva spoločnosti prevádzkujúcej parkovisko Radovan Valent.

Reagoval tak na sťažnosti občanov, že odťahové autá jazdia po už aj tak preťaženej Macharovej a nie po komunikácii, ktorá mala byť vybudovaná ešte pred spustením prevádzky parkoviska pre odtiahnuté autá z Petržalky a Starého Mesta. Hovorí sa pritom o porušení niektorých ustanovení nájomnej zmluvy, ale aj džentlmenskej dohody, teda prísľubom, ktoré mala dať spoločnosť na verejných stretnutiach.

Vedenie spoločnosti však s takýmto tvrdením nesúhlasí. Podľa Valenta navrhla spoločnosť mestskej časti vybudovanie prístupovej cesty do šiestich mesiacov od podpisu novej zmluvy o prenájme. Malo sa tak teda stať v súlade s požiadavkou z uznesenia miestneho zastupiteľstva. Novú nájomnú zmluvu však poslanci na júlovom rokovaní neschválili. Pritom v nej boli zakotvené všetky podmienky samosprávy pre spoločnosť, ktorá s nimi súhlasila.

Investor sa zároveň bráni tým, že v aktuálne platnej zmluve, ktorú podpísal starosta Milan Ftáčnik na päť rokov ešte v lete minulého roka, sa vraj žiadna takáto podmienka ani zmienka nenachádza. "Napriek tomu sme stále ochotní vybudovať príjazdovú cestu buď spoluinvestovaním, alebo vlastnou investíciou. Samozrejme, za predpokladu predĺženia nájmu, zníženia nájomného, alebo inou recipročnou participáciou na nákladoch a zhodnotení majetku mestskej časti," uviedol Valent. Bez zmluvného základu taktiež nebudú na parkovisku ani prisľúbené voľné parkovacie miesta pre občanov z okolia. Inak by vraj spoločnosť porušila momentálne platnú zmluvu, čo by bol dôvod na jej vypovedanie.

Občanom z okolia sa však nepáči ani to, že odťahové autá nerešpektujú dopravnú značku, ktorá hovorí o zákaze vjazdu. Spoločnosť je však podľa Valenta presvedčená, že zákon neporušuje. "Neporušujeme zákon. Vozidlá našej spoločnosti – ako dopravná obsluha, tak ako napríklad OLO a iné vozidlá dopravnej obsluhy – majú výnimku," tvrdí Valent. Na margo údajne voľne pobehujúceho psa nielen v areáli oploteného parkoviska, ale aj pred ním, skonštatoval, že informácie od občanov nie sú pravdivé. Podľa neho je strážny pes v areáli na stráženie majetku a je registrovaný.

Otázku budúcnosti plochy na Macharovej by mali definitívne "rozlúsknuť" poslanci na jednom z najbližších zastupiteľstiev. Mali by rozhodnúť, či sa nová nájomná zmluva s podmienkami, ktoré sami navrhli a s ktorými spoločnosť súhlasila, podpíše alebo či sa aktuálna nájomná zmluva vypovie. V takom prípade však budú musieť schváliť nielen investičný zámer o vybudovaní verejného osvetleného parkoviska na náklady mestskej časti, ale podľa hovorcu Ľubomíra Andrassyho aj konkrétny projekt a finančné krytie, ktoré s tým súvisí. Naposledy totiž poslanci neschválili ani novú nájomnú zmluvu, ani návrh, podľa ktorého by sa mal do októbra vypracovať investičný zámer na vybudovanie verejného parkoviska v réžii mestskej časti. Práve realizácia investičného zámeru samosprávy by bola dôvodom na vypovedanie nájomnej zmluvy. Poslanci zároveň znížili pôvodne na to vyčlenenú čiastku 10-tisíc eur na 3,5-tisíca eur, údajne však len pre tento rok.

Spoločnosť tak zatiaľ relevantný dôvod na vypovedanie zmluvy nevidí. V prípade jej predčasného ukončenia bude podľa Valenta požadovať úhradu nákladov, nevylučuje ani právne kroky. "Spoločnosť je stále pripravená na zmysluplné a konštruktívne rokovanie, o zmene zmluvy respektíve o novej zmluve," dodal Valent.

(sita)

Páčil sa vám článok?