Platené parkovacie miesta sú žiadané na Dvoroch

15.7.2010
0
Páčil sa vám článok?

Za dva roky od spustenia projektu vyhradeného parkovania v podmienkach petržalskej samosprávy bolo prenajatých spolu 439 parkovacích miest. Miestny úrad za toto obdobie pristúpil na základe praktických skúseností z realizácie projektu k dvom významným opatreniam.

„Prvé rozšírilo okruh žiadateľov aj na majiteľov nákladných motorových vozidiel kategórie N1 (v I. etape len kategória M1 - osobné vozidlo). Druhé opatrenie umožňuje žiadať o vyhradené státie aj Petržalčanom, ktorí nie sú vlastníkmi auta, ale používajú služobné vozidlo na súkromné účely. Aj vďaka týmto praktickým úpravám sa za prvých šesť mesiacov tohto roka zvýšil počet vyhradených parkovacích státí o 151, pričom v 35 prípadoch išlo o vyznačenie parkovacieho miesta pre zdravotne postihnutých občanov. O realizáciu projektu je naďalej najväčší záujem v lokalite Dvory, kde je v súčasnosti vyznačených viac ako 120 vyhradených státí,“ prezradil hovorca petržalskej samosprávy Ľubomír Andrassy.

Ako uviedol, petržalskí poslanci v roku 2008 vyčlenili na realizáciu projektu približne 1600 z 18-tisíc existujúcich parkovacích miest. Ročný poplatok za vyhradené státie vyjde na približne 630 eur. Poplatok sa vyberá formou dane a môže byť splatený v štyroch splátkach.

„O vyhradené parkovacie miesto môže požiadať každý Petržalčan, ktorý má v mestskej časti trvalý pobyt a vlastní vozidlo kategórie M1 a N1 s prípustnou hmotnosťou do 3,5 t a dĺžkou vozidla do 5 m. Povolenie je vydané na dva roky a na vyznačenom mieste nie je možné osadiť zábranu. V prípade parkovania cudzieho vozidla na vyhradenom státí je možné za účasti príslušníka mestskej polície vykonať zákonný odťah auta,“ dodal Ľubomír Andrassy.

(brn)

Páčil sa vám článok?