Pri stavbe treba mať stopercentnú istotu

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

O aktuálnom dianí na stavbe piateho mosta cez Dunaj v predĺžení Košickej ulice sme sa pozhovárali s generálnym riaditeľom akciovej spoločnosti Metro Bratislava Ladislavom CSÁDEROM.

- Ťažisko prác sa momentálne sústreďuje na oceľovú konštrukciu hlavného mostného poľa, na ktorej sú už dokončené hlavné nosníky a mostovka a montujú sa oblúky. V budúcom mesiaci by sa mala začať montáž závesných lán. Otočenie mostnej konštrukcie je viazané na dokončenie prác na pilieri číslo 10 v koryte Dunaja. Jedenásteho mája bol dokončený kamenný obklad drieku piliera a začalo sa budovanie jeho zvyšnej časti z monolitického betónu. Zhruba o mesiac by sme mali začať s demontážou umelého ostrova v koryte Dunaja. Veľký kus práce sa vykonal pri budovaní kolektorov v križovatkách a ukladaní inžinierskych sietí, čo umožní dokončenie vozoviek.

Najočakávanejším momentom výstavby je presun hlavnej mostnej konštrukcie z ľavého brehu na definitívne miesto - pilier v koryte Dunaja. Ako sa uskutoční táto operácia?

- V súčasnosti finišujú práce na podrobnom pláne priebehu otáčania konštrukcie. Čakajú nás ešte expertízne posudky a v týchto dňoch bude rokovať skupina pre rizikovú analýzu tohto procesu. Taká veľká konštrukcia ešte doteraz nebola otáčaná, musíme ísť na istotu a vopred predvídať všetky problémy, ktoré by prípadne pri tomto procese mohli vzniknúť. Otáčanie prebehne tak, že na súlodie, ktoré bude pristavené pri ľavom brehu Dunaja, kde sa konštrukcia montuje, bude uložený jej voľný koniec (druhý koniec bude uložený na pilieri číslo 11) a natočí sa k pilieru číslo 10 v koryte Dunaja.

Na stavenisku sa údajne objavili vývery agresívnej vody...

- Pri zakladaní piliera číslo 10 sa objavili občasné vývery vody obsahujúcej určité množstvo síranov, ktoré môžu agresívne pôsobiť na betónové konštrukcie. Ich množstvo je podľa doterajších zistení pod úrovňou jednej desatiny hranice, pri ktorej je v zmysle technických noriem potrebné prijímať ochranné opatrenia. Situáciu naďalej sledujeme a ak by sme dospeli k záveru, že sírany predstavujú ohrozenie, máme ešte dostatok času na vykonanie ochrannej chemickej injektáže.


Zhováral sa Juraj Handzo
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?