Cyklotrasa je oplotená a núti zosadnúť z bicyklov

17.6.2010
0
Páčil sa vám článok?

Namiesto toho, aby kompetentní začali účinnejšie pomáhať rozvoju cyklistiky a cyklistických trás v meste, stavajú cyklistom bariéry. Príkladom je nový cyklistický chodník na Trenčianskej ulici, ktorý sa stal terčom kritiky.

Okamžite po sprístupnení nového cyklistického chodníka na Trenčianskej ulici sa začali objavovať kritické hlasy najmä na jeho zlé a nedomyslené dopravné riešenie.Nový cyklochodník vedie stredom dnes už frekventovanej časti komunikácie. Zatiaľ posledné dopravné úpravy trasy spočívajú v jej prehradení oplotením v križovatke s Ružovou dolinou, ktorú cyklistická trasa pretína. Cyklisti tu musia zostúpiť z bicyklov a na trasu sa vrátiť po prejdení troch priechodov pre chodcov.

Bratislavskí krajskí policajti k tomu informovali, že v máji bol odsúhlasený projekt organizácie dopravy, ktorý navrhol magistrát. “Uvedené riešenie bolo schválené aj zo strany Krajského dopravného inšpektorátu Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave a rieši bezpečný prejazd cyklistov uvedenou križovatkou za pomoci navrhnutých dopravno-inžinierskych opatrení,” konštatuje krajská polícia.

Nezvyčajné a zložité dopravné riešenie okolo novej cyklistickej trasy opisuje aj čitateľ Ján Wall. Podľa neho cyklisti po príchode od Bajkalskej ulice musia prejsť na novú cyklotrasu po priechode pre chodcov. Potom prekonávajú tri križovatky, ďalej sú nútení zosadnúť z bicykla a prejsť tri priechody, aby obišli osadené zábradlia. Nakoniec prekonávajú ešte jednu križovatku slúžiacu na otáčanie sa trolejbusov, “aby napokon došli na koniec, kde musia pešo prejsť minimálne jeden ďalší priechod, aby sa vôbec niekam dostali,” opisuje čitateľ. Podľa neho väčšina cyklistov preto radšej volí jazdu po ceste alebo po chodníku popri budovách.

“Tak stačí prekonať menej priechodov a ide o klasické prekonávanie jedného ramena cesty na hranici križovatky,” uviedol. Dodal, že sám jazdí na bicykli aj korčuliach, a preto víta každý nový úsek. Rovnako nie je proti budovaniu bezbariérových priechodov.

“Myslím si, že podobné stavby, ako je táto, by sa mali viac posudzovať v celkovom komplexnom pohľade a riešiť podobné stavebné úpravy ako celok a nie ako sériu narýchlo robených opráv pôvodne zlého návrhu,” dodal Ján Wall.

Robert Lattacher
FOTO - autor

Páčil sa vám článok?