Vernisáž projektu Cyklomost na Novom Moste

1.5.2010
0
Páčil sa vám článok?

Vernisáž projektu Cyklomost medzi Devínskou Novou Vsou a Schlosshofom si Bratislavčania môžu oddnes pozrieť na lávke pre peších na Novom moste. Vernisáž dnes odprezentovali predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo a primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský.

Podľa Freša Bratislava získa veľmi zaujímavú lokalitu nielen pre aktívnych cyklistov, ale aj rekreačných. „Sľubujeme si od toho rozvoj miestneho turizmu, ale aj turizmu v rámci kraja,“ uviedol Frešo. Podľa Ďurkovského je most ideálnym zosobnením spojenia dvoch krajín, ktoré boli predtým oddelené železnou oponou. Pozitívum vidí Ďurkovský aj v rozšírení cyklistických ciest, ktoré Bratislavčania veľmi radi využívajú, a zároveň pripojenie sa na rakúsku cyklistickú sieť.

„Pre nás je to súčasne aj výzva, aby sme doplnili chýbajúci úsek cyklistickej cesty medzi Karlovou Vsou a Devínom. Snaha je, aby to išlo cez ostrov Sihoť, kde je práve problém chráneného územia z hľadiska ochrany pitnej vody,“ uviedol Ďurkovský. Vernisáž projektu Cyklomost je súčasťou mestského festivalu Bratislavský majáles a bude ju možné vidieť počas celého trvania festivalu na pešej lávke Nového mosta.

Most bude postavený v historickej trase a bude slúžiť pre dopravu cyklistov, peších turistov a záchrannú službu. Začiatok výstavby mostu je naplánovaný na leto 2010 a výstavba potrvá približne jeden rok. Slávnostné otvorenie mosta je naplánované na marec 2011. Stavba cyklomosta sa zaplatí z programu cezhraničnej spolupráce medzi Slovenskom a Rakúskom. Projekt bude stáť približne 5,75 milióna eur, z toho bude 2,57 milióna eur financovať Dolné Rakúsko a 3,18 milióna eur Slovensko.

(sita)

Páčil sa vám článok?